Hlavní obsah

Izraelská nemocnice objednala navzdory obavám ruskou vakcínu proti covidu-19

Novinky, Alex Švamberk
Jeruzalém

Jeruzalémská nemocnice Hadasa objednala 1,5 milionu dávek ruské vakcíny proti koronaviru. V úterý to řekl vojenskému rozhlasu její ředitel Ze´ev Rotstein. Dodal, že nemocnice poskytne ještě tento týden ministerstvu zdravotnictví veškerá data o očkovací látce Sputnik 5 s cílem získat povolení na očkování obyvatel Izraele. Vakcíny objednal, i když panují obavy ohledně její bezpečnosti a účinnosti, uvedl list Ha´arec.

Foto: Reuters

Článek

Rotstein se opakovaně ohledně ruské vakcíny střel s izraelským ministerstvem zdravotnictví. Je totiž přesvědčen, že hlasy o tom, že vakcína není dobrá, souvisejí více s globálním bojem Ruska a USA než s vědeckými daty: „Je to jako závody v kosmu. Není náhodou, že Rusové nazvali vakcínu Sputnik 5. Chtějí připomenout Američanům, kdo se dostal první do kosmu.“

Rusové zahájili třetí fázi testování vakcíny Sputnik. Píchnou ji 40 tisícům dobrovolníků

Evropa

Na využití vakcíny trvá a míní s ní očkovat, i když to ministerstvo neschválí. „Něco s tím uděláme,“ řekl Rotstein. List Ha´arec v této souvislosti zmínil, že Hadasa operuje i mimo Izrael. Má i pobočku v Moskvě.

Je tu dobrá pravděpodobnost, že je vakcína bezpečná. A je tu obstojná pravděpodobnost, že je také efektivní.

Ruská vakcína je od srpna ve třetí fázi klinických zkoušek, kdy ji dostávají desetitisíce lidí. Úkolem je zjistit, zda nemá vedlejší účinky, ale také ověřit její účinnost. Moskevská pobočka Hadasy se na třetí fázi klinických zkoušek podílí a sleduje i lidi, kteří ji dostali. Podle Rotsteina jsou její „výsledky a bezpečnost velmi dobré“.

„Je tu dobrá pravděpodobnost, že je vakcína bezpečná. A je tu obstojná pravděpodobnost, že je také efektivní,“ upřesnil s odvoláním na stávající data. Její účinnost se však prokáže postupně s tím, jak očkovaní budou přicházet do styku s koronavirem SARS-CoV-2.

Rusové by měli vakcínu Sputnik V dostávat od přelomu října a listopadu

Koronavirus

Rozhodnutí Moskvy masově očkovat Rusy ještě před skončením třetí fáze bylo ve světě kritizované. Rusko ale postup hájí s odvoláním na mimořádnou situaci. „Taktika je velmi vyvážená, bereme v potaz riziko druhé vlny pandemie,“ řekl poradce ruského ministerstva zdravotnictví Sergej Glagolev podle serveru The National ze Spojených arabských emirátů.

Naše vakcína zabírá a je bezpečná, tvrdí Rusové. Odborníci jim nevěří

Evropa

Rotstein dodal, že právě působení nemocnice v Moskvě vedlo ruské úřady k tomu, že Hadasa usiluje o schválení očkovací látky pro použití v Izraeli. Pokud je izraelské ministerstvo zdravotnictví schválí, mohla by být v zemi k dispozici do dvou třech měsíců.

Anketa

Nechali byste se očkovat vakcínou proti covidu-19 Sputnik?
Ano
80,1 %
Ne
19,9 %
Celkem hlasovalo 1379 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám