Hlavní obsah

Island si chytře drží covid od těla

Právo, Vladimír Plesník

Od počátku pandemie se Island, ostrovní zemička na úplném severu Evropy, řadí mezi státy, které si tváří v tvář koronaviru vedou nejlépe. Vědomy si geografického zvýhodnění – převážně řídce osídlený ostrov, který může snadněji kontrolovat příjezdy, obyvatel má tolik jako Brno –, místní úřady vsadily na kombinaci nejvyspělejší vědy a mimořádné důslednosti.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma deCODE Genetics, biotechnologický průkopník založený v roce 1996 v Reykjavíku, v roce 2015 při studiu rizikových faktorů rakoviny prozkoumala genetický profil třetiny z tehdejších 340 tisíc obyvatel. Vědci měli tudíž na čem stavět. Jakmile se objevily první nákazy, genetici se rozhodli analyzovat každičký ze šesti tisíc případů covidu-19, a to jako jediní na světě.

Islanďané neotáleli a začali zvát zdánlivě či skutečně zdravé lidi na testování

„Na sekvenování, tedy přesné stanovení primární struktury dědičné informace, tedy kyseliny deoxyribonukleové (DNA), potřebujeme poměrně krátkou dobu. Asi tři hodiny – to je vše, co si zpravidla vyžádá,“ objasňuje v rozhlase Deutschlandfunk Olafur Thor Magnusson, vedoucí laboratoře deCODE Genetics v Reykjavíku.

Celý proces, od izolace DNA až po její sekvenování, trvá obvykle den a půl a umožnil Islandu identifikovat 463 samostatných variant, které vědci nazývají haplotypy.

Testován každý, kdo na odběr přišel

Za klíčový tah ke zkrocení viru SARS-CoV-2 odborníci považují, že od okamžiku, kdy si svět přiznal, že má co do činění s pandemií, Islanďané neotáleli a začali zvát zdánlivě či skutečně zdravé lidi na testování.

Island pustí do země evropské turisty, kteří už prodělali covid-19

Cestování

„Chceme porozumět bezpříznakovým nosičům a následnému přenosu viru. Připravíme matematické modely možného šíření mezi obyvatelstvem,“ vysvětlil už loni 13. února ve veřejnoprávní televizi hlavní epidemiolog Thorolfur Gudnason, proč země nabízí bezplatný screening úplně všem a neodmítne nikoho, kdo se dostaví.

Světová média nepřehlédla pozoruhodný paradox: první potvrzený případ se přitom na ostrově objevil až na konci února, když tam nákazu zavlekl muž po lyžování v Itálii.

Laboratoře analyzovaly více než 250 tisíc vzorků, jinak řečeno: víc než polovinu obyvatel ostrova ohně (sopek) a ledu. O to snadněji se vyhledávaly kontakty nakažených. Do týmů, které dohledávaly, s kým se nakažený setkal, úřady povolaly i policejní detektivy.

Štamgast roznašečem

Vyplatilo se. Když loni v polovině září povyskočil počet nákaz na číslo na islandské poměry znepokojující, úřady vystopovaly ohnisko v irské hospodě v centru Reykjavíku – přesněji řečeno konkrétního štamgasta. Jako odpověď radnice okamžitě a bez výjimky uzavřela veškeré bary a noční podniky v hlavním městě.

Vakcína jako klíč k cestování. Očkovaní turisté se mnohde vyhnou karanténě

Koronavirus

Dosavadní výsledky naznačují, že každý druhý člověk s pozitivním testem nevykazoval žádné příznaky. „U dětí do deseti let a žen jsme narazili na nižší výskyt infekce než u dospívajících či dospělých a mužů,“ uzavírá Kári Stefánsson, bývalý neurochirurg a šéf deCODE Genetics, jež dala k dispozici své velké laboratorní kapacity.

V zemi byly doposud podle islandského Ředitelství pro zdraví potvrzeny 6002 případy nákazy, z toho 29 lidí zemřelo. Hospitalizovaných je 323 osob, z toho 53 na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám