Hlavní obsah

G7 s akcí centrálních bank proti koronaviru nepočítá

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh prohlášení G7 ke koronaviru neobsahuje výzvu ke koordinované akci centrálních bank či k novým výdajům vlád, uvedl server listu Financial Times. Právě očekávání podpory ekonomiky ze strany centrálních bank v pondělí podpořilo globální akciové trhy. Jejich zotavování v úterý výrazně zpomalilo. Přinejmenším v Asii, která už má úterní obchodování za sebou.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Obchodování na tokijské burze v období šíření nákazy wuchanským koronavirem. Ilustrační snímek

Článek

Americký akciový index v pondělí vzrostl o 4,6 procenta. Šlo o největší denní nárůst za posledních 14 měsíců, připomněl server Financial Times.

Optimismus však trhům nevydržel. Původně se hovořilo o tom, že centrální banky a vlády by mohly koordinovaně podpořit ekonomiku, na niž epidemie wuchanského koronaviru tvrdě dopadá.

Agentura Reuters však získala návrh prohlášení států G7 ohledně zmírnění dopadů šíření nákazy na ekonomiku. Výzva směrem ke zvýšení vládních výdajů nebo ke koordinovanému snižování úrokových sazeb centrálními bankami se zřejmě v prohlášení neobjeví.

Koronavirus by mohl způsobit „ekonomickou pandemii“, míní analytici

Koronavirus

To se projevilo v úterním obchodování na asijských burzách. Japonský index Topix končil se ztrátou 1,4 procenta, ačkoliv ještě před zprávou Reuters připisoval 1,7 procenta.

Čínský index CSI 300 na začátku obchodování připisoval 1,3 procenta, jeho zisky se však nakonec snížily na pouhá 0,3 procenta. Hang Seng v úterý připisoval 0,2 procenta.

Wuchanský koronavirus se rozšířil do desítek zemí světa potvrzeno bylo přes 90 tisíc případů nákazy, více než 3000 lidí nemoci Covid-19 podlehlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Burzy v Asii a Evropě rostou

Po výrazném propadu z minulého týdne v pondělí burzy v Asii a Evropě konečně začaly růst. Trh očekává koordinovanou intervenci centrálních bank na podporu...

Výběr článků

Načítám