Hlavní obsah

Evropská mutace koronaviru je nebezpečnější než jiné

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým čínských vědců z Čeťiangské univerzity pod vedením epidemioložky Li Lan-ťüanové došel ve své nedávno zveřejněné studii k závěru, že nový koronavir má mnoho mutací. Výzkum provedli na menším vzorku pacientů a objevili vzácné mutace, se kterými vědci doposud nepočítali. Potvrdili rovněž, že některé mutace mohou být pro člověka nebezpečnější než ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Li Lan-ťüanová (72) je uznávanou čínskou epidemioložkou.

Článek

Studie pod vedením profesorky Lan-ťüanové potvrdila, že mutace koronaviru může ovlivnit vážnost průběhu nemoci covid-19.

Dvaasedmdesátiletá epidemioložka zkoumala během studie viry odebrané od celkem 11 pacientů nakažených onemocněním covid-19. Následně pozorovala schopnost různých mutací přenášet nákazu a zabíjet buňky. Informoval o tom list South China Morning Post se sídlem v Hongkongu (SCMP).

Nejnebezpečnější byly podle Lan-ťüanové mutace, které byly objeveny rovněž u nakažených pacientů v Evropě. Mírnější mutace se vyskytují například ve Washingtonu. Jak už potvrdila nedávná studie, do koronavirem nejpostiženějšího místa Spojených států, New Yorku, se dostal vir právě z Evropy.

Regionální rozdíly

Celkem vědecký tým objevil více než 30 mutací viru, z čehož 60 procent bylo doposud neznámých. Vědci potvrdili, že některé mutace jsou pro člověka skutečně nebezpečnější než ostatní. Aby takové tvrzení dokázali, infikovali zdravé buňky různými typy mutací a pozorovali, jak nákaza bude probíhat.

Jak studie rovněž poznamenává, pokud dva pacienti mají v těle stejnou mutaci viru, nemusí to automaticky znamenat stejný průběh nemoci. V případě, kdy byly stejnou mutací nakaženy dvě osoby různého věku, byl u staršího pacienta průběh onemocnění vážnější a jeho stav si vyžádal pobyt na jednotce intenzivní péče.

Naděje: Remdesivir porazil virus po několika dnech, tvrdí studie

Koronavirus

Závěry studie by mohly objasnit důvod regionálních rozdílů v úmrtnosti na onemocnění covid-19. K domněnce, že se může jednat právě o rozdílné mutace viru, které způsobují jinak vážný průběh onemocnění, nebylo zatím příliš důkazů.

Dokázat takový fakt je složité i s ohledem na to, že u každého pacienta hraje roli hned několik faktorů, jakými jsou například zdravotní stav, věk, či dokonce krevní skupina.

Navrhla karanténu

Profesorka Lan-ťüanová zmiňuje, že by závěry studie mohly pomoci v léčbě onemocnění covid-19. Zatímco doposud v nemocnicích nikdo nezkoumal, jakou konkrétní mutací je pacient nakažen, nyní by na to mohl být brán zřetel a mohla by být nastavena efektivnější léčba.

Podle týmu vědců by nemělo být mutování viru podceňováno a musí se s ním počítat také při výzkumu vakcíny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Epidemioložka Lan-ťüanová není během pandemie koronaviru neznámou tváří. Byla to právě ona, kdo navrhl kompletní karanténu čínského Wu-chanu, odkud se nákaza začala šířit, informoval s odkazem na státní média SCMP.

Reklama

Výběr článků

Načítám