Hlavní obsah

ECDC: Delta bude v Evropě na konci prázdnin dominovat, zrychlete očkování

Zvláště nakažlivá varianta delta bude do konce srpna v Evropské unii představovat 90 procent nových případů koronavirové nákazy, upozornilo Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). V této souvislosti vyzvalo k bdělosti a také k urychlení očkování.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je velmi pravděpodobné, že varianta delta se bude během léta velmi šířit, zvláště mezi mladými lidmi, kteří nebyli očkováni,“ řekla ředitelka ECDC Andrea Ammonová.

I když varianta alfa odhalená původně v Británii v současnosti v regionu nadále převažuje, modely střediska předpovídají, že varianta delta, poprvé objevená v Indii, bude na začátku srpna tvořit 70 procent nových případů infekce v EU a na konci srpna už 90 procent.

Dotírající delta zneklidňuje Evropu

Koronavirus

ECDC vyzvala k urychlení očkování, které má chránit před variantou o 40 až 60 procent nakažlivější než varianta alfa. V laboratořích i skutečném životě přitom studie ukazují, že jedna dávka vakcíny vytváří jen omezenou ochranu před deltou. V současnosti přitom podle ECDC nemá v EU dokončené očkování zhruba 30 procent lidí starších 80 let a přibližně 40 procent starších 60 let.

Delta dál zmutovala. Indie hlásí variantu delta plus

Svět

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala ve středu ostatní evropské státy, aby podobně jako Německo vyžadovaly karanténu po cestujících ze zemí s velkým výskytem varianty delta.

„V naší zemi, když přijedete z Británie, musíte jít do karantény. A tak tomu není ve všech evropských zemích a já bych byla ráda, aby tomu tak bylo,“ řekla kancléřka ve Spolkovém sněmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám