Hlavní obsah

Dva čínští lékaři nakažení koronavirem ztmavli

Dvěma čínským lékařům, kteří onemocněli chorobou covid-19 a museli být napojeni na mimotělní oběh, ztmavla pleť. Zatímco jeden z ošetřujících lékařů se domnívá, že ztmavnutí je výsledkem hormonální nerovnováhy po poškození jater koronavirem, jiný tvrdí, že tato nerovnováha může být i důsledkem podání léku.

Foto: Profimedia.cz

Kulturní centrum přeměněné ve Wu-chanu na nemocnici (ilustrační foto)

Článek

Dvaačtyřicetiletí lékaři I Fan a Chu Wej-feng se nakazili v lednu od pacientů ve wuchanské ústřední nemocnici. S odvoláním na reportáž čínské televize o tom v pondělí informoval britský list Daily Mail.

Důvod ztmavnutí nejasný

Důvod, proč oběma mužům pleť výrazně ztmavla, je nejasný. Čínská média s odvoláním na ošetřující lékaře uvedla, že neobvyklé ztmavnutí způsobila hormonální nerovnováha poté, co jim koronavirus poškodil játra.

Ošetřující lékař urologa Chu se domnívá, že pleť obou doktorů mohla ztmavnout i kvůli lékům, které jim byly podány na začátku nemoci. Název látky, jejímž vedlejším účinkem může být právě ztmavnutí pleti, lékař nesdělil. Normální zbarvení by se oběma lékařům mělo podle něj vrátit se zlepšením stavu jater.

Chu a I byli kolegové třiatřicetiletého oftalmologa Li Wen-lianga, který onemocnění podlehl 7. února. Lékař se před koronavirem snažil své kolegy varovat již v prosinci minulého roku, policie ho však obvinila z šíření poplašných zpráv.

Nákaza se u dvou lékařů potvrdila 18. ledna. Nejprve byli převezeni na plicní oddělení a následovaly další dva převozy, uvedla čínská televize CCTV.

Kardiolog I onemocnění covid-19 překonal poté, co byl 39 dní napojen na mimotělní oběh ECMO, který nahrazuje funkci srdce a plic.

Strach a noční můry

V rozhovoru se státní televizí CCTV z nemocničního lůžka uvedl, že se jeho stav velmi zlepšil. Může se prý normálně hýbat v posteli, ale bez pomoci stále nedokáže chodit. Lékař poznamenal, že boj s nemocí mu způsobil trauma. „Když jsem přišel k vědomí, zejména poté, co jsem se dozvěděl o svém stavu, cítil jsem strach a často jsem měl noční můry,“ řekl. Se zlepšením psychického stavu mu prý pomohli lékaři a terapie, kterou mu domluvili. Nyní už je na běžném oddělení.

Ve Wu-chanu přepočítali mrtvé. Počet stoupl o polovinu

Koronavirus

Stav druhého lékaře je vážnější. Urolog Chu je upoután na lůžko už 99 dní. Jeho ošetřující lékař Li Šu-šeng uvedl, že má obavy o jeho duševní zdraví. Byl napojen na systém ECMO od 7. února do 22. března a od 11. dubna je schopen mluvit. Nadále však zůstává na jednotce intenzivní péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám