Hlavní obsah

Do Kapitolu v Michiganu vtrhli demonstranti se zbraněmi, odmítají karanténu

Před zákonodárným sborem amerického státu Michigan ve čtvrtek demonstrovaly stovky lidí proti karanténním opatřením vyhlášeným demokratickou guvernérkou Gretchen Whitmerovou.

Foto: Seth Herald, Reuters

Demonstranti před kanceláří guvernéra

Článek

Mnozí demonstranti nosili viditelně střelné zbraně a část z nich poté i se zbraněmi v protestu pokračovala přímo v budově michiganského Kapitolu, kde zákonodárci sídlí. Portál BBC poznamenal, že viditelné nošení zbraní i v prostorách zákonodárného orgánu je v Michiganu legální.

Whitmerová, která na konci dubna karanténní opatření prodloužila do 15. května, čelí dlouhodobému nesouhlasu s postupem proti koronaviru. Kritici jí vyčítají, že omezení porušují osobní svobody.

Trump navrhoval píchat lidem dezinfekci. Teď neví, proč lidé volají, zda se tak mají léčit

Amerika

Guvernérka ale opatření považuje za nezbytná, aby se nákaza dostala pod kontrolu. V desetimilionovém Michiganu se infekce potvrdila u více než 41 000 lidí, z nichž asi 4800 komplikacím souvisejícím s koronavirem podlehlo.

Foto: Nicole Hester, ČTK/AP

Část protestujících se označuje za americké patrioty.

Senátoři zasedali v neprůstřelných vestách

„Nechte nás pracovat. Tohle je dům lidu, nemůžete nás držet pod zámkem,” volali demonstranti z galerie pro návštěvníky v sále michiganského Senátu. Ostraha je do budovy vpustila poté, co jim změřila teplotu.

Část protestujících se pokusila dostat až k lavicím senátorů, tomu ale státní policie a ostraha zabránila. Jedna ze senátorek k vyhrocené situaci řekla, že několik jejích kolegů zasedalo v neprůstřelných vestách.

Foto: Nicole Hester, ČTK/AP

Demonstrujícím se nelíbí preventivní opatření proti šíření koronaviru.

Za demonstranty se již dříve postavil republikánský prezident Donald Trump. Na Twitteru vyzval k osvobození Michiganu.

Guvernérka zákonodárný sbor, který ovládají republikáni, požádala o další prodloužení krizových nařízení, ten to ale ve čtvrtek odmítl. Zákonodárci rovněž otevřeli cestu k tomu, aby mohla být souzena za to, jak proti pandemii postupuje.

Za Whitmerovou se mezitím ve středu postavil soud, který odmítl žalobu pětice obyvatel státu, kteří chtěli karanténní opatření zrušit jako neústavní. Soud konstatoval, že i když chápe obtíže související s restrikcemi, jsou preventivní omezení pouze dočasná, ale úmrtí pacientů s covidem-19 trvalá.

Reklama

Výběr článků

Načítám