Hlavní obsah

Lidé v Íránu olizují mříže svatyní, aby ukázali, že se koronaviru nebojí

Teherán

V Íránu v sobotu podle agentury Fars zadrželi devótního šíitu, který olizoval mříže ve svatyni, aby ukázal, že se nebojí koronaviru, protože tato svatá místa mu dávají sílu. Záběry jeho počínání kolovaly na sociální síti. Země čelí masivní epidemii nemoci. Podlehl jí i první vysoký představitel země.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Policejní auto desinfikuje teheránskou ulici.

Článek

Muž ve městě Mašhád olizoval mříže ve svatyni imáma Rézy, kde leží jeho ostatky: „Přišel jsem, abych olízl svatyni imáma Rézy, zbavil ji tak nemoci a umožnil dalším v klidu ji navštívit.“ Tvrdil, že slízal veškerý koronavirus.

Kvůli epidemii nemoci Covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, byly v zemi zrušeny páteční modlitby a zavřely se mnohé chrámy. Ve svatém městě Kómu, které je epicentrem nemoci, však zůstaly některé otevřené. Další věřící na videu z chrámu v Kómu řekl, když líbal dveře svatyně: „Přestaňte tolik strašit lidi koronavirem. Přestaňte si zahrávat s vírou lidí. V šíitských chrámech neznamená virus nic. Podívejte se na mě - olizuju svatyni. Koronavirus není na šíitských svatých místech účinný.”

Záběrů lidí, kteří v Íránu olizují či líbají dveře svatyní, se na sociálních sítích objevilo více.

Koronavirus hlásí další země, nákaza je v Lotyšsku, Tunisku i Senegalu

Koronavirus

Vysoký duchovní Mohammad Saídi dokonce vyzval, aby lidé do chrámů chodili: „My považujeme tato svatá místa za léčivá. To znamená, že by sem měli lidé přicházet a léčit si duševní i fyzické choroby.“

Obětí přibývá

Íránské ministerstvo zdravotnictví v neděli uvedlo, že počet obětí v zemi stoupl na 54, přičemž nakažených je 978. V pondělí zemřel v teheránské nemocnici poradce ajatolláha Chameneího.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Obyvatel Teheránu s maskou

Jednasedmdesátiletý Mohammad Mirmohammadi se stal prvním vysokým íránským představitelem, který v zemi nemoci podlehl. Nakaženi jsou i další vysocí představitelé jako viceprezidentka Masuma Ebtekarová i tajemník ministra zdravotnictví Iradž Harirčí, který měl na starosti boj s koronavirem, a snažil se závažnost infekce zlehčovat.

Tajemník íránského ministra zdravotnictví má koronavirus. Na tiskovce nevypadal dobře

Koronavirus

Podle stanice BBC ale může být mrtvých v zemi mnohem více, nemocnice jich uvedly 210.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V zemi se proto provádí dezinfekce svatých míst, metra, vlaků a autobusů, jenomže docházejí dezinfekční látky. Proto se musejí používat různé směsi chemických látek, uvedla perská pobočka Rádia Svoboda Farda. Zmínila, že ceny dezinfekcí prudce stouply.

Íránský ministr zdravotnictví Saíd Namaki si stěžoval prezidentovi Hasanu Rúhánímu, že představitelé ministerstva musejí „dnem i nocí shánět masky od obchodníků a pašeráků, kteří je prodávají za vysoké ceny“.

Británie už začala evakuovat část své ambasády v Teheránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám