Hlavní obsah

Dětský domov na Příbramsku odmítl testování

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dětských domovech ve středních Čechách nechal Středočeský kraj otestovat všechny děti a zaměstnance na nemoc covid-19. Do čtrnácti krajem zřizovaných ústavů a několika dalších poslal rychlotesty. Jeden domov však testy odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Testování začalo, podle dosavadních informací jsou zatím všechny výsledky v pořádku,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová, podle níž bude testování dál pokračovat. Pokud by rychlotest ukázal na možnou nákazu, musel by dotyčný na klasický odběr. Testování dětí a pracovníků odmítl dětský domov v Lazci na Příbramsku.

„Děti jsme testovat nenechali. Kdyby měly nastoupit do školy, tak bych testování nebránila, ale vzhledem k tomu, že do školy nejdou, je to zbytečné,“ řekla Právu ředitelka dětského domova v Lazci na Příbramsku Věra Splítková, kde nyní žije 16 dětí.

„Navíc chceme udržet děti bez paniky. Od začátku si děti našly všechno možné na sociálních sítích a dalo práci jim vše vysvětlit a uklidnit je, takže je nechceme strašit nějakými testy, když k tomu není důvod,“ dodávala ředitelka, podle níž jsou zdejší děti už šest týdnů izolované od okolního světa, chodí jen na zahradu a do brdských lesů.

Nejsem nakažená, ale radši bych byla, přiznala seniorka při testování v Brně

Koronavirus

„Žádné z dětí za celou dobu nemělo kašel ani rýmu. Snažíme se je otužovat, jsou stále venku. Kdyby měly sebemenší příznaky, hned s nimi pojedu k lékaři, ale nikomu nic nenařizujeme, ani dětem, ani dospělým,“ uvedla ředitelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám