Hlavní obsah

Covidové pokuty vynesly Mnichovu milion eur

Právo, vpl

Odbor pokut okresního správního referátu v Mnichově vybral za tresty za porušení protipandemických nařízení milion eur (25,75 mil. korun). To mu zajistilo první příčku na pomyslném žebříčku, který však není úplný, protože některá další německá velkoměsta se svými výsledky nepochlubila.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Postihy se přitom u jednotlivců v Mnichově pohybovaly v trojmístných cifrách.

„Podstatnou část sumy přitom vynesly jarní finanční sankce za porušení přísných pravidel o zákazu vycházení. Toto ustanovení už neplatí. Mezitím přibývá přestupků vůči povinnosti nosit roušky,“ podotkl týdeník Der Spiegel.

Postihy se u jednotlivců v bavorské metropoli pohybovaly v trojmístných cifrách

I jiné úřady se činí. Městští policisté ve Frankfurtu nad Mohanem zkontrolovali do konce srpna více než 51 tisíc občanů a vypsali přes 2600 pokut, sdělil tamní úřad pro veřejný pořádek s tím, že inspektoři až dosud vykázali 3500 hodin přesčasů.

Strážníci šli v metru po lidech bez roušky. Nachytali jich tisíce

Domácí

Někde posílení, jinde na hraně

Zdravotní úřad v Norimberku se, stejně jako v jiných městech, dočkal už v počátcích koronavirové krize personálního i technického posílení. „Osobní pravidelné, nikoli namátkové kontroly dodržování nařízení a pokynů si přesto nemůžeme dovolit.

Infikovaným voláme každý den, avšak nemáme kapacity vyhledat každého, kdo je na mobilu nedostupný. Kázeň v porovnání s počátkem dost poklesla,“ upozorňuje Britta Walthelmová, zdravotnická referentka městské správy Norimberku.

Chudým v karanténě Británie platí, aby ji dodržovali

Evropa

Ve Wiesbadenu uskutečnili deset tisíc kontrol a zjistili 1400 přestupků. „Pohybujeme se ale úplně na hraně svých možností,“ nezastírá starosta Gert-Uwe Mende. „Mnozí hříšníci tresty nezaplatí,“ říká. S žádostí o pomoc se obrátil na železniční společnost, zda by neuvolnila část svých lidí na pomoc městským policistům, avšak neuspěl.

Okresní úřad v Lauenburgu ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko povolal jako inspektory zaměstnance údržby komunikací. „Bohužel se ukazuje, že z těch, kteří se vracejí z rizikových oblastí, splní ohlašovací povinnosti jen málokdo. Přesněji řečeno – do poloviny srpna tak učinilo 200 navrátilců. Obávám se, že karanténu vynechal násobek a může tak nakazit jiné,“ podotýká Christoph Mager, vedoucí odboru.

Superšiřitelka z Ga-Pa je v tom možná nevinně

Evropa

Cestář Heiko Rühs denně zvládne 12 až 15 adres. Nejednou na nich na nikoho nenarazí nebo údaje vyplněné na kartě nesouhlasí. „Minulý týden jsme měli vyrazit do ulice, která není v celém okrese. Jindy nám napsali sídlo nemocnice nebo domova seniorů, kde nikdo takového jména nežije,“ uzavírá.

Nejnižší postih u roušek je 50 eur
Na sklonku srpna se shodly i všechny německé země na pokutě za přestupky s rouškami – nejméně 50 eur (asi 1300 korun).
Jedinou výjimkou je Sasko-Anhaltsko.
Postihy se týkají jak nenošení roušek, tak špatného nošení – třeba nos venku.

Reklama

Výběr článků

Načítám