Hlavní obsah

Chaos na letišti v Šanghaji kvůli hromadným testům. Oficiální záběry ale vypadaly úplně jinak

Novinky, Jakub Štěpánek

Prokázaná nákaza covidem-19 u nejméně dvou pracovníků na mezinárodním letišti v Šanghaji způsobila v neděli v čínské metropoli chaos a paniku. Letiště se totiž bleskově rozhodlo otestovat všechny zaměstnance na parkovišti, kde vznikaly velké tlačenice a zmatek. Státní média přitom zveřejnila pokojné záběry z příkladného testování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na letišti v Šanghaji proběhlo masivní testování na koronavirusVideo: Reuters

 
Článek

K nákaze došlo u pracovníků, kteří mají na starost manipulaci s nákladem na letišti Šanghaj Pchu-tung. Od začátku listopadu bylo takových případů nejméně sedm, z čehož dva právě v neděli. Úřady se v neděli rozhodly, že otestují přímo na letišti veškeré zaměstnance letiště ve snaze omezit šíření nákazy.

K účelům testování bylo zřízeno provizorní testovací centrum na parkovišti u letiště. Právě v parkovacích garážích ale docházelo podle dostupných záběrů paradoxně k velkým tlačenicím, kdy pracovníci v ochranných oblecích museli držet chaotický dav pohromadě za pomoci vlastních těl. Podle některých zpráv na sociálních sítích se některým lidem údajně podařilo kordon prorazit a odejít pryč.

Navzdory záběrům z místa, které se objevily na sociálních sítích, čínská vládní média o situaci informovala poněkud jinak. Na zveřejněném videu, které je podkresleno uklidňující hudbou, je testování zcela pod kontrolou a lidé ukázkově podstupují nařízené testy bez jakékoliv paniky.

Kvůli nenadálé situaci byly na čínském letišti, které zaměstnává téměř 18 tisíc lidí, zrušeny stovky letů. Čína v neděli zaznamenala celkem 11 nových případů onemocnění covid-19. V Šanghaji nebyl až do začátku listopadu hlášen žádný nový případ po dobu pěti měsíců, informovala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám