Hlavní obsah

Britští vědci úspěšně testovali průlomový lék proti koronaviru. Přes noc se stali milionáři

– Southampton
Novinky, mso

Ze tří britských univerzitních profesorů se přes noc stali milionáři. Společnost Synairgen, ve které vlastní část akcií, totiž zaznamenala „průlom” při testech léku SNG001 proti koronaviru. Ten se navíc nepodávání nitrožilně, ale pacienti ho vdechují nebulizátorem, uvedl Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Testy léku SNG001 proti koronaviru

Článek

Testy odhalily, že lék southamptonských profesorů Ratka Djukanoviče, Stephena Holgatea a Donny Daviesové zaznamenal u 79 procent pacientů menší pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci covid-19. U dobrovolníků, kteří dostali placebo, se navíc prokázala třikrát menší šance, že se z koronaviru vyléčí.

„Neexistuje větší zadostiučinění než zjištění, že váš lék pacienty skutečně léčí. Vedlejším účinkem pak je, že k tomu ještě zbohatnete. Pokud ale lidé vytvoří něco užitečného, zaslouží si být odměněni,” řekl Guardianu šéf společnosti Synairgen Richard Marsden.

Radost byla předčasná. Lék na HIV na koronavirus nezabírá, zjistili v Oxfordu

Koronavirus

Hodnota akcií všech tří profesorů, kteří za lékem SNG001 stojí, přes noc výrazně vzrostla. Djukanović se z 300 tisíc liber (asi 8,6 milionu korun) dostal na 1,6 milionu liber (zhruba 46,1 milionu korun), u Daviesové je současná hodnota podobná - 49 milionů korun. Přesná suma u Holgatea není známa, ale podle Daily Mailu by měla být v podobném rozpětí.

Každý z profesorů přitom vlastní 0,5 až 0,6 akcií ve firmě. Výsledky klinických testů Synairgen publikoval 21. července. Akcie celé společnosti od té doby vzrostly o 540 procent.

Lékový úřad EU schválil remdesivir jako léčbu covidu-19, vedlejší účinky však zatím nejsou známy

Koronavirus

Trojice profesorů už v roce 2004 přišla na to, že lidé s astmaty a různými plicními onemocněními postrádají protein interferon beta, které si tělo umí vytvářet. Jejich lék pomáhá tuto látku nahradit, čímž se zvyšuje přirozená obranyschopnost těla, které je pak schopné lépe bojovat proti virové infekci.

„Výsledky testů nemohly dopadnout lépe. Je to průlom v léčbě pacientů s covidem-19,“ uvedl Marsden.

Začněte ve velkém vyrábět steroidy, snižují úmrtnost na covid, vyzývá WHO

Koronavirus

Synairgen nyní čeká na schválení Mezinárodní asociace lékařských regulačních orgánů (IAMRA), aby mohl lék oficiálně prodávat. Výrobce léčiv Rentschler už začal vyrábět více než milion dávek SNG001.

Jediným dosud prokázaným lékem proti koronaviru je steroid dexametazon, který snižuje úmrtnost na covid-19 až o třetinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám