Hlavní obsah

Britský ministr Sharma je v karanténě, zřejmě se nakazil koronavirem

Politickou scénu ve Velké Británii opět ohrožuje koronavirus. Ministr pro podnikání, energetiku a průmysl Alok Sharma je v karanténě, zřejmě se nakazil koronavirem, uvedla BBC. Stačil přitom pobýt ještě v parlamentu, kde hovořil k poslancům a setkal se osobně i s premiérem Borisem Johnsonem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britský ministr Alok Sharma při středečním projevu v parlamentu Video: Reuters

 
Článek

Ministr Sharma ve středu v Dolní sněmovně parlamentu představoval poslancům návrh zákona. Při projevu se přitom značně potil a několikrát si kapesníkem utíral tvář. Následně se podle svého mluvčího nechal otestovat na koronavirus a odebral se preventivně do domácí karantény.

Už v úterý se Sharma setkal v Downing Street s premiérem Borisem Johnsonem, s nímž hovořil 45 minut. Podle mluvčího předsedy vlády všichni účastníci této schůzky seděli dva metry od sebe.

Záněty i „lepkavá” krev. Záludný covid-19 se u každého projevuje jinak

Koronavirus

Nové podezření na onemocnění covidem-19 mezi britskými politiky přiživilo podle agentury AFP kritiku, kterou si vláda vysloužila kvůli zrušení „hybridního“ parlamentu. Od konce dubna se zasedání ve Westminsterském paláci smělo účastnit jen 50 poslanců, zbytek se mohl do debaty zapojit jen prostřednictvím videokonference. Také hlasovat bylo možné na dálku.

V úterý vládní poslanci prosadili zrušení této formy jednání. Kvůli dodržení potřebných rozestupů se při hlasování tvořily dlouhé fronty. V úterý se formálně hlasovalo dvakrát a pokaždé to zabralo více než 35 minut.

Léto by mohlo virus potlačit, věří přední britský epidemiolog

Koronavirus

Řada poslanců návrat k „prezenčnímu“ způsobu zasedání kritizovala. Podle nich tento krok ohrožuje na zdraví nejen je, ale i jejich rodiny. „To je hrozné. Vláda donutila poslance, aby přestali pracovat z domova, a vyzvala, abychom se vrátili do budovy, kde je dodržování odstupů nemožné,“ komentovala podezření, že se Sharma nakazil, labouristka Lisa Nandyová, která je stínovou ministryní zahraničí.

Brit se probral z kómatu. Řádění viru ho zaskočilo

Zahraniční

Sharma by nebyl zdaleka prvním členem britské vlády, který se nakazil koronavirem. Před časem onemocněl ministr zdravotnictví Matt Hancock, ale i Boris Johnson. Premiér strávil dokonce týden v nemocnici, z toho tři noci na jednotce intenzivní péče. Následně se zotavoval na venkovském sídle Chequers. Do Downing Street se vrátil 26. dubna, tedy zhruba měsíc poté, co nákazu oznámil.

V Británii už v souvislosti nemocí covid-19 zemřelo téměř 40 tisíc lidí. Po Spojených státech je zemí s nejvyšším počtem mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám