Hlavní obsah

Britové vyléčení z covidu chytají druhý dech díky opeře

Lidé, kteří prodělali nemoc covid-19, sedí každý před svým monitorem a pomalu vydechují v rytmu, který udává odbornice na zpěv Suzi Zumpeová. Tito Britové se rozhodli, že si po nemoci vylepší kapacitu plic s pomocí operních zpěváků, kteří je učí na dálku, píše AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na programu se podílí hudební experti z národního operního souboru English National Opera (ENO) a zdravotníci z Imperial College v Londýně. Společně pomáhají lidem vypořádat se s dlouhodobými následky nemoci covid-19. Projekt s názvem ENO Breathe je má naučit lépe dýchat a překonat obavy.

Rehabilitace pacientů mimo nemocnice má také za cíl ulehčit britskému veřejnému zdravotnímu systému, který je pod velkým tlakem po nečekaném prudkém nárustu výkonů na konci roku 2020 spojeným s výskytem nakažlivější varianty koronaviru. Británie už v pandemii zaznamenala přes 106 tisíc úmrtí, nejvíce z evropských zemí.

Program ENO Breathe nejprve vyzkoušeli v Londýně, teď se rozšiřuje do celé Británie. V další etapě chtějí autoři nápadu pracovat přibližně s tisícovkou lidí, kteří se zotavují po nemoci.

Péči o 1000 dalších pacientů zaplatí díky sbírce finančních prostředků. Cvičení trvá šest týdnů, je zdarma a zúčastnit se ho může kdokoliv starší 18 let, ať už je zpěvák, nebo nikoliv. Ukolébavky, dechová cvičení, rady ohledně postoje, vše má za cíl uvolnit se a získat kontrolu nad vlastním dýcháním.

Skupinová hudební terapie

„Pokud míváte pocit, jako byste nemohli popadnout dech a k tomu obavy, existují cviky, které vám pomohou zpomalit, usměrnit dech a dát tak mozku šanci se zotavit,“ vysvětluje Suzi Zumpeová, kreativní ředitelka ENO Breathe.

„Pokud se cítíte zadýchaný, tak je to přesně to, co se děje, když máte strach. Není proto překvapivé, že lidé pociťují úzkost, když ztratí kontrolu nad dýcháním,“ dodává.

Vlastní gól imunitního systému. Studie potvrdila, proč má někdo covid těžký a dlouhý

Koronavirus

Účastníci cvičení jsou doma, vše probíhá formou videokonference. „Přestože je pro mě příjemnější být s lidmi v jedné místnosti, je úžasné vidět, jak jsou dnes všichni propojeni,“ dodává Zumpeová.

Jedna z účastnic, Sheeba, přirovnala program ke „skupinové hudební terapii“. „Našla jsem si přátele, kteří jsou na stejné lodi. Mohla jsem se s nimi ztotožnit, pomoci jim a vidíte, jak to funguje i pro mě,“ říká Sheeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám