Hlavní obsah

Ostrůvek, kde koronavirus vůbec není, dostal ochranné prostředky za 70 milionů

Novinky, jky

Asi nejlépe vybaveným místem na světě proti koronaviru co do množství ochranných prostředků na jednoho obyvatele je aktuálně nejspíš izolovaný ostrov Svaté Heleny uprostřed Atlantiku. Ostrov se 4300 obyvateli dostal od Velké Británie ochranné vybavení v hodnotě zhruba 77 milionů korun. Sluší se dodat, že ostrov neeviduje žádný případ koronaviru a britským lékařům se přitom ochranných prostředků nedostává.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Svatá Helena

Článek

Ochranné rukavice, masky, pláště a všemožná další ochrana při boji proti koronaviru putují z Velké Británie na ostrov Svatá Helena. Na palubě by mělo být mimo jiné i pět plicních ventilátorů.

Letadlo směřující na ostrov přes ghanské hlavní město Accra vyvolalo však ve Velké Británii značně smíšené reakce. Koronaviru tam podlehlo již přes 100 lékařů a ošetřovatelů, kteří si dlouhodobě stěžují na nedostatek ochranné výbavy.

Ostrov Svaté Heleny je britským zámořským územím a Britové se podle EuroWeekly rozhodli pomoc vyslat ve chvíli, kdy dostali informaci, že jsou na ostrově dvě osoby se symptomy koronaviru. Tato informace se však nakonec nepotvrdila.

Do roku 2017 jen na lodi

Každý, kdo by na ostrov dorazil, dostane nařízenou dvoutýdenní karanténu v kempu nedaleko letiště s tím, že se místní postarají o dostatečný přísun jídla.

V tuto chvíli se však zdá spíše nepravděpodobné, že by se koronavirus mohl na ostrov dostat. Pravidelné lety mezi touto exotickou destinací a Jihoafrickou republikou totiž byly dočasně ukončeny.

Guvernér ostrova Philip Rushbrook zdůrazňuje, že je na ostrově nadprůměrný počet starších osob a lidí s chatrnějším zdravím, a proto nehodlají nic podcenit.

Na ostrov se dalo do roku 2017 dostat pouze lodí, což trvalo přibližně pět dnů. Teprve před třemi lety bylo slavnostně otevřeno letiště, na kterém mohou přistávat menší letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám