Hlavní obsah

Británie: Počet nakažených se dvojnásobí každých šest dnů. I následkem fotbalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet nově nakažených koronavirem se v Británii každých šest dnů zdvojnásobí. Nemoc covid-19 se nejčastěji objevuje u mladších mužů a neobvyklou odchylku vědci přičítají mimo jiné probíhajícímu fotbalovému mistrovství Evropy, které v Londýně vyvrcholí v neděli.

Foto: Zac Goodwin, ČTK/AP

Infekce se podle vědců šíří mezi fotbalovými fanoušky, kteří se shlukují v hospodách

Článek

Mužům vyšel pozitivní test ve 30 procentech případů častěji než u žen, nejvíce pak ve věkové kategorii od 18 do 24 let, vypozorovali experti z Imperial College jistý vzor.

Přikládají ho fotbalovému šampionátu, nikoli ale fanouškům na stadionu, jako spíš lidem, kteří zápasy sledují v hospodách, případně se sejdou ve větším počtu v domácnostech.

„Je možné, že sledování fotbalových utkání vede k tomu, že se muži socializují více než obvykle,“ uvedl profesor Steven Riley z Imperial College.

„Kdybych měl spekulovat o dopadu fotbalového Eura, jako první by mě napadla zvýšená pravděpodobnost přenosu mezi lidmi promíchanými ve vnitřních prostorech,“ dodal.

Británie hlásí nejvíc nakažených od konce ledna. I tak chystá úplné rozvolnění

Evropa

O tom, že fotbalový turnaj do jisté míry pomáhá koronaviru v šíření, už vědí své ve Skotsku.

Tamní reprezentace sice odehrála jen tři utkání, ale hygieně se zpětně podařilo vytrasovat 1997 lidí, kteří šampionát navštívili a později se u nich nemoc covid-19 projevila.

Sám Riley ale doplnil, že ačkoli Euro k šíření přispělo, není jeho vyvrcholení ve Wembley hlavním faktorem.

„Přikládám to spíš všeobecnému chování populace,“ míní profesor. Covid-19 chytnou podle dat také třikrát pravděpodobněji nenaočkovaní jedinci.

Neetické a nezodpovědné

Už v pondělí 19. července přitom Británie vstoupí do poslední fáze rozvolňování a z nastolené cesty nebude ustupovat.

Už dopředu vláda varovala, že nakažených po tomto datu může být až ke 100 tisícům za den, důležité ale bude, aby rapidně nestoupal počet hospitalizací. Ten se díky vysoké proočkovanosti drží i teď na relativně nízkých hodnotách.

Ústup od jakýchkoli restrikcí ale experti nekvitují. Více než čtyři tisíce vědců a lékařů napsaly otevřený dopis britské vládě. Uvádějí v něm, že její rozhodnutí je předčasné a nebezpečné.

V Británii očkování zabírá. Nakažených je stejně jako na podzim, těžkých případů ale výrazně ubylo

Koronavirus

„Vláda musí přehodnotit svou strategii a učinit kroky, které ochrání veřejnost. Myslíme si, že vláda nastupuje nebezpečný a neetický experiment a vyzýváme ji, aby přerušila své plány,“ stojí v dopise zveřejněném v lékařském časopise The Lancet.

Epidemioložka Deepti Gurdasaniová z Queen Mary University, která za dopisem stojí, uvedla, že vláda tímto krokem ohrozí hlavně děti.

„Cíleně je vystaví infekci namísto toho, aby je ochránila ve školách a naočkovala je. Takový krok je neetický a nepřijatelný. Naši mladí už tak poslední rok trpěli až až a teď budou nuceni snášet následky tohoto nebezpečného experimentu,“ uvedla.

Británie za středu ohlásila 32 548 nových případů, bezmála o sedm tisíc víc než o den dřív. Jedná se o nejvyšší číslo od 23. ledna a za většinou případů stojí nakažlivější varianta delta.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Angličtí fanoušci slaví postup svého týmu do finále mistrovství Evropy

Reklama

Výběr článků

Načítám