Hlavní obsah

Boris Johnson nemá zápal plic

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson, který je nakažený novým koronavirem a leží na jednotce intezivní péče, nemá zápal plic. Ten patří k obávaným komplikacím nemoci Covid-19. V úterý o tom informoval deník The Daily Mail.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Britský premiér Boris Johnson leží s koronavirem na jednotce intenzivní péče v londýnské nemocnici St. Thomas

Článek

Britský ministerský předseda byl na jednotku intenzivní péče přeložen v pondělí poté, co se u něj zhoršily potíže s dýcháním.

Podle vyjádření Downing street je stav britského premiéra stabilizovaný a Johnson je při vědomí. „Boris Johnson nemá zápal plic a dýchá bez pomoci. Jeho stav byl po celou noc stabilizovaný a zůstává v dobré náladě,“ uvedl mluvčí britského ministerského předsedy.

Jako svého zástupce Johnson pověřil ministra zahraničí Dominika Raaba.

Nově zvolený lídr opozičních labouristů Keir Starmer v úterý podle ČTK uvedl, že s Raabem už hovořil a nabídl mu "konstruktivní" spolupráci své strany s vládními konzervativci.

Do nemocnice dlouho nechtěl

Na lékaře se Johnson obrátil v neděli, protože jeho zdravotní stav se začal zhoršovat. Během jednání vlády, kterého se na dálku účastnil, kašlal a chrchlal. Doktoři mu radili, že by nic neměl podcenit a měl by neprodleně vyrazit do nemocnice.

Stačil jeden videohovor. Okamžitě vyrazte do nemocnice, řekli lékaři Johnsonovi

Koronavirus

„Jenže musíte vzít v potaz charakter premiéra. Nechtěl před ostatními vypadat jako slaboch,“ řekl Daily Mailu nejmenovaný zdroj z premiérova okolí.

Johnson nakonec radu lékařů uposlechl. Během nedělního televizního projevu britské královny Alžběty II. se odebral do nemocnice.

Ještě v pondělí ráno ministr pro výstavbu Robert Jenrick uklidňoval veřejnost, že Johnsonova hospitalizace je plánovaná a nejde o nic vážného.

Johnson dostal v londýnské nemocnici kyslíkovou léčbu

Koronavirus

Daily Mail ale upozornil, že už jen čas a způsob Johnsonovy hospitalizace naznačil, že se nejednalo o úplně rutinní vyšetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám