Hlavní obsah

Australané vyvíjejí testy pro nakažené. Mají určit průběh nemoci

Novinky,

Australští vědci pracují na testu, díky kterému budou schopni předpovědět závažnost symptomů u pacientů s nemocí covid-19. Nakažení pak budou moci lépe odhadnout, jak silně je virus SARS-CoV-2 dále zasáhne a zda budou vůči němu imunní, až se uzdraví. Nebo jestli budou nadále infekční a bude u nich panovat riziko opětovného onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Australští odborníci by tak mohli vytvořit první test na světě, který dokáže předpovědět, jak vážně koronavirus po infikování daného pacienta ovlivní a ohrozí.

Výzkumný tým se zaměřuje na to, jakým způsobem se u nakaženého vyvolává následná reakce jeho imunitního systému. Slouží k tomu vzorky buněk od vybraných pacientů (zejména těch, kteří se zotavili) z Austrálie, Itálie, Číny a New Yorku, které se podle australské stanice ABC News dopravují do laboratoří v Melbourne.

Upravit technologii na testování chřipky a alergií

Se svými kolegy na vývoji zbrusu nových testů pracuje profesor Menno van Zelm z melbournské Univerzity Monash. Podle ABC News vlastně jen určitým způsobem obnovují technologii, kterou dříve používali k testování pacientů na chřipku a alergie.

Izraelci pracují na dechovém testu na koronavirus

Koronavirus

Nová technologie tedy pomůže zjistit, kdo má imunitu vůči koronaviru, kdo zůstává infekční a kdo je vystaven riziku vzniku závažné formy nemoci. Test bude hledat rozdíly v krvi pacientů s mírným onemocněním a těch s těžkým průběhem - v naději, že už brzy půjde předvídat, jaké další kroky pak provést.

Hned vědět, kdo potřebuje včasný zásah

„Náš výzkum zkoumá imunitu, která se v těle utvoří v reakci na koronavirus. Chceme umět určit, jak příznivá je imunitní odpověď a zda je člověk ohrožen rozvojem závažných příznaků,” uvedl van Zelm.

Se svým týmem již studoval konkrétní buňky, které reagovaly na infekci způsobenou virem SARS-CoV-2. „Říká se tomu paměťové B buňky. Jde o buňky, které nás ochrání před proděláním stejné nemoci podruhé,” vysvětlil.

Proto hodlá k dalšímu zkoumání shromáždit další buňky od pacientů i z výše zmíněných zemí.

Vědci našli „Achillovu patu” koronaviru

Koronavirus

Samotný test už Australané vyvinuli v laboratoři, potřebují ale další finanční prostředky, aby jej mohli vyzkoušet přímo na pacientech.

„Je nesmírně důležité včas identifikovat pacienty a rozdělit je podle toho, jestli budou potřebovat včasný zásah, nebo zda mohou být léčeni jiným způsobem,” shrnul na závěr přínos svého bádání.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám