Hlavní obsah

Ani jediný případ. Deseti ostrovním národům se koronavirus vyhýbá

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celém světě už bylo zaznamenáno přes 95 milionů případů nákazy koronavirem. Přesto stále existují národy, které od začátku pandemie nezaregistrovaly ani jeden. Jde o deset zejména pacifických ostrovů jako Palau, Tuvalu či Kiribati, které zvládly rychle zareagovat, když se virus začal šířit, a uzavřely se před okolním světem. Zásadní roli ale zřejmě hraje jejich odlehlá poloha.

Foto: Mapy.cz

Článek

Deset ostrovů zavedlo hned na začátku pandemie striktní pravidla – uzavřely hranice a zavedly například povinnou karanténu při příjezdu, píše server Daily Mail.

Třeba ostrov Tonga, přestože neohlásil ani jediný případ, nařídil od půlnoci do páté hodiny ranní také zákaz vycházení. Patří přitom k jedněm z nejhustěji osídlených pacifických států – žije tam přes 104 tisíc lidí.

Přísná pravidla platí také ve zbylých ostrovních státech. V Pacifiku jde o Tuvalu, novozélandské závislé území Tokelau, které není ani za normálních okolností přístupné letecky, ale jen lodí, či Pitcairnovy ostrovy, jež jsou zámořským územím Spojeného království.

Pilot British Airways ležel s covidem 243 dní v nemocnici

Amerika

Následují Cookovy ostrovy, Kiribati, Nauru, Niue a Palau. Jediný případ koronaviru nezaznamenala ani Svatá Helena, která se ale nenachází v Tichomoří, ale v Atlantiku.

Někde viru neunikli

Že je dobré se před nákazou chránit i v Pacifiku, dokazují případy jiných národů. Daily Mail připomíná, že například Samoa ohlásila první případ v listopadu, přestože předchozích 11 měsíců neměla žádný výskyt. Nákaza měla na ostrov doputovat z Austrálie.

Nedaleká Americká Samoa rovněž zaregistrovala výskyt koronaviru, prokázal se u tří lidí na nákladní lodi.

Do práce a domů: Pařížané v tvrdém lockdownu nestíhají ani nákupy

Evropa

Na světě oficiálně žádné případy nákazy koronavirem neohlásily ani Turkmenistán či Severní Korea. U obou však kvůli přístupu autoritativních režimů panují silné pochyby, zda je tomu skutečně tak.

Turkmenistán sousedí mimo jiné s Íránem, který na jaře patřil k jedné z nejvíce postižených zemí světa. A i u Severní Koreje – kde platí karanténní opatření a pro obyvatele, kteří je porušují, byl zřízen kárný tábor – mají zahraniční analytici za to, že se jí virus nevyhnul.

Turkmenistán má vyřešeno. Slovo koronavirus zakázal

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám