Hlavní obsah

Vyberte ideální velikost dětského lyžařského setu. Stačí vám 3 minuty

Komerční článek

Jak odhadnout velikost lyží a lyžařských bot, když váš malý sportovec roste doslova před očima? Stačí k tomu tužka, papír a metr.

Kvůli špatné velikosti lyžařského vybavení se zvyšuje riziko úrazu dětí.

Článek

Lyžařské boty nevybírejte jen podle běžně kupovaných bot. Velikost zjistíte takto:

Lyžařské boty nevybírejte jen podle běžně kupovaných bot. Velikost zjistíte takto: ● Na tvrdou a rovnou podložku (tedy ne na koberec) položte vedle sebe dva papíry.

Lyžařské boty nevybírejte jen podle běžně kupovaných bot. Velikost zjistíte takto: ● Na tvrdou a rovnou podložku (tedy ne na koberec) položte vedle sebe dva papíry. ● Oblečte malému lyžaři silnější ponožky, ve kterých bude nejčastěji lyžovat, postavte jej v mírném podřepu každou nohou na jeden papír.

Lyžařské boty nevybírejte jen podle běžně kupovaných bot. Velikost zjistíte takto: ● Na tvrdou a rovnou podložku (tedy ne na koberec) položte vedle sebe dva papíry. ● Oblečte malému lyžaři silnější ponožky, ve kterých bude nejčastěji lyžovat, postavte jej v mírném podřepu každou nohou na jeden papír. ● Obkreslete chodila v ponožkách na papíry.

● Změřte chodidla od špičky palce po zadní bod paty.

Náš tip: Chodidla měřte až večer, kdy bude mít dítě přirozeně mírně větší nohu. Ráno jsou nohy odpočaté a necirkuluje jimi tolik krve.

Jedno chodidlo může být nepatrně větší než druhé. V takovém případě pracujte vždy s delším naměřeným rozměrem. K získanému číslu přidejte nadměrek 10–15 mm. Půlcentimetrová rezerva zajistí přirozený pohyb prstů v pevné lyžařské obuvi a další centimetr vykompenzuje růst chodidla v průběhu sezóny.

.

Pokud si lyže plánujete půjčit, zjistěte, zda konfigurátory pro výpočet ideální velikosti lyžařských setů mají už nadměrek započítaný nebo jej máte připočíst sami.

Jak vybrat správnou velikost lyží

Když vyrážíte na hory s lyžařskými začátečníky, pořiďte jim lyže, které budou přibližně o 20 cm kratší, než je výška dětí. Pokročilejší lyžaři nebo silnější děti mohou mít lyže asi o 10 cm delší než drobní začátečníci.

Přehnaně dlouhé lyže, stejně jako nadměrně velké boty, ztěžují zatáčení i plužení. Děti taková nezvladatelná jízda nebaví a je pro ně nebezpečná. Zbytečně se zaklání a vytváří si lyžařské zlozvyky.

Půjčit nebo koupit?

Odborníci z půjčoven a prodejen se shodují, že i při sebelepším výběru budete mít štěstí, pokud trefíte takovou velikost lyží a bot, které rychle rostoucímu dítěti vydrží déle než dvě sezóny.

Proto si ušetřete stres z nákupů v bazarech a lyže si jednoduše půjčte díky akci MALL.cz a CZ SKI.

Proto si ušetřete stres z nákupů v bazarech a lyže si jednoduše půjčte díky akci MALL.cz a CZ SKI. ● Půjčují nejnovější modely, na kterých před vámi ještě nikdo nestál.

Proto si ušetřete stres z nákupů v bazarech a lyže si jednoduše půjčte díky akci MALL.cz a CZ SKI. ● Půjčují nejnovější modely, na kterých před vámi ještě nikdo nestál. ● Mají on-line konfigurátor, díky kterému vyberete správnou velikost.

Proto si ušetřete stres z nákupů v bazarech a lyže si jednoduše půjčte díky akci MALL.cz a CZ SKI. ● Půjčují nejnovější modely, na kterých před vámi ještě nikdo nestál. ● Mají on-line konfigurátor, díky kterému vyberete správnou velikost. ● Dostanete k dispozici celý set včetně hůlek a přilby.

● Po skončení sezóny výbavu nemusíte skladovat, jednoduše ji vrátíte v prodejnách MALL.cz.

Začněte vybírat místo pro vaše rodinné lyžařské radovánky. Kompletní dětské lyžařské sety si půjčte zde. >>

Výběr článků

Načítám