Hlavní obsah

Velký Javor: kvalitní lyžování nemusí být daleko

Grosser Arber neboli Velký Javor je několikrát oceněné rodinné a moderní lyžařské středisko na česko-německých hranicích. Se svou vzdáleností 200km a 3hodiny jízdy od Prahy se stává zajímavou alternativou k těm nejkvalitnějším českým lyžařským areálům.

Grosser Arber

Článek

Lyžařské středisko Velký Javor je mezi lyžaři oblíbené pro svou všestrannost, nabízí ideální podmínky pro začátečníky i pro ty nejnáročnější. K lyžování v Bavorském lese můžete využít 12 km sjezdovek, jejichž obtížnost se z pravé strany střediska směrem doleva stupňuje. Začátečníci mají k dispozici dětský park ArBär-Kinderland s pojízdným kobercem a crossovou dráhou, mírně pokročilí ocení modrou Familienstrecke nebo náročnější Damenstrecke, které obsluhuje šestisedačková lanovka. Středně pokročilí lyžaři si užijí širokých červených sjezdovek s převýšením 320m a nejnáročnějším jezdcům slouží černá závodní sjezdovka Weltcupstrecke, která se spouští přímo z vrcholu Arberu odkud je mimo jiné skvělý výhled na celý Bavorský les.

Lyžařský areál je přehledný a hodí především pro rodiny s dětmi – děti se zde mohou pohybovat i bez dozoru.  Hlavně dětem se pak bude určitě líbit sáňkařská dráha. Ke startu vede sedačková lanovka a bezplatný autobus pak dopraví sáňkaře zpět k dolní stanici. Samozřejmostí jsou služby jako půjčovna a servis lyžařského vybavení, úschovna lyží nebo lyžařská škola s vyučováním i v českém jazyce. Školy nabízejí vedle speciálních kurzů pro děti i všechny ostatní varianty.

Arber je jedním z německých středisek oceněných značkou Prověřené středisko, a to i proto, že se zde vhodnými terénními opatřeními dbá na bezpečnost lyžařů.  Dvakrát týdně, ve středu a v pátek, se pořádá večerní lyžování na čerstvě upravených, osvětlených sjezdovkách. Ten, komu po celodenním ježdění vyhládne nebo se chce jen na chvíli zahřát a odpočinout si, je vítán v autentických horských restauracích, které nabízejí bavorské občerstvení za rozumné ceny.

Kvalita sněhu je díky chladnému klimatu vysoká. O sněhové podmínky se stará zasněžovací zařízení s 50 sněhovými děly.  Aktuální údaje o povětrnostních podmínkách a provozu lanovek najdete vždy na webových stránkách.

Výběr článků

Načítám