Hlavní obsah

„V letošním roce, který byl kvůli pandemii výjimečný, jsme obstáli,“ říká šéf VZP Zdeněk Kabátek

Novinky, VZP

Mimořádná opatření vlády přijímaná na jaře v souvislosti s pandemií covidu-19 měla dopad na fungování celé České republiky, tedy i na systém českého zdravotnictví. VZP už 14. března na vzniklou situaci reagovala.

Foto: VZP

Šéf VZP Zdeněk Kabátek

Článek

Změnil covid-19  fungování VZP?

Určitě. Museli jsme na situaci proaktivně reagovat. Nastavili jsme nové způsoby úhrad zdravotní péče, například distanční formy, aby byla zajištěna kontinuita financování jednotlivých segmentů. Zavedli jsme opatření, abychom zajistili nepřetržitou komunikaci s našimi klienty a smluvními partnery při dodržení všech epidemiologicko-hygienických pravidel. Troufám si říct, že právě včasnou reakcí na mimořádnou situaci jsme dokázali prvotní náraz epidemie zvládnout bez zásadních problémů.

V březnu jste prohlásil, že VZP mimořádné náklady na léčbu pacientů s onemocněním covid-19 uhradí…

Počítali jsme s využitím rezerv, které VZP díky dobrému hospodaření v předchozích letech vygenerovala.

Jak tedy epidemie ovlivnila hospodaření pojišťovny?

Od samého počátku jsme věděli, že se očekávané příjmy i náklady definované zdravotně pojistným plánem budou měnit. Aktivně jsme tedy spolupracovali s ministerstvy zdravotnictví a financí a průběžně informovali orgány VZP o ekonomické situaci. Podstatným faktem na straně příjmů bylo navýšení platby za státní pojištěnce vládou ČR, které nám letos přineslo navíc 12,6 miliardy korun. Ani tak ale nedosáhneme výše příjmů, s nimiž jsme počítali. Na straně nákladů jsme pracovali jednak se zvýšením nákladů spojených s epidemií a zároveň s poklesem produkce z důvodu mimořádných opatření. Klíčovým faktorem pro odhad letošního hospodaření bylo přijetí tzv. kompenzační vyhlášky, která výše uvedené skutečnosti reflektuje. V současné době pracujeme s hospodářským výsledkem ve výši -12,5 miliardy korun. Faktem ale je, že ekonomické výsledky posledních měsíců vyznívají spíše optimisticky. Příjmy oproti plánu poklesly za prvních sedm měsíců pouze o 2 %. Uvedený odhad hospodářského výsledku je tedy spíše pesimistický. Pokud nedojde do konce roku k výraznějšímu propadu příjmů, mělo by být hospodaření výrazně lepší. Zároveň musím podotknout, že už původní zdravotně pojistný plán počítal se záporným výsledkem ve výši 5,5 miliard korun a využitím rezerv pro pokrytí ztráty.

Co ztráta ve výši 12,5 miliardy znamená pro pojištěnce?

Naše partnery, ať už to jsou klienti, nebo poskytovatelé zdravotních služeb, bych chtěl ubezpečit, že VZP i přes pandemii covidu-19 zůstává ekonomicky stabilní a je připravena i v budoucnu plnit roli základního pilíře českého zdravotnictví. Důkazem toho je i pozitivní výsledek dohodovacího řízení pro rok 2021, v jehož rámci bylo dosaženo dohody téměř se všemi segmenty zdravotních služeb a zajištěna stabilita financování zdravotní péče pro rok 2021.

Často se v souvislosti s pandemií mluví o odkládané zdravotní péči a jejích dopadech na zdraví pacientů. Změnila se v uplynulých měsících dostupnost zdravotní péče?

Chtěl bych zdůraznit, že kromě operativního řešení nastalé situace VZP neupozadila ani standardní agendy. I nadále jsme se věnovali zajišťování dostupných zdravotních služeb pro naše klienty, zejména v těch nejzávažnějších diagnózách. A to, že jsme byli úspěšní, ukazuje například vývoj v tzv. centrové péči, tedy té nejnákladnější péči pro pacienty s nejzávažnějšími diagnózami, kam patří například onkologická onemocnění. Její objem, vyjádřeno v nákladech, rostl v prvním pololetí letošního roku o 9 %, počet léčených pojištěnců o 15,5 %. Péče tedy byla poskytnuta většímu počtu klientů než v předchozích letech s nižšími náklady. To mimo jiné poukazuje na výborné výsledky lékové politiky, kterých dosáhl Úsek zdravotní péče pod vedením pana náměstka Šmehlíka. Dalším důkazem toho, že jsme nerezignovali na naši běžnou činnost, jsou například výsledky v oblasti schvalování standardně nehrazených léčivých přípravků (tzv. paragraf 16).  V této oblasti došlo k významnému zrychlení, zjednodušení a zvýšení předvídatelnosti jejich schválení a dostupnosti pro naše klienty.

Z vašich odpovědí srší optimismus, ale je před námi podzim. Nemůže eventuální zhoršení epidemiologické situace vaším přesvědčením otřást?

Jsem si toho vědom, nicméně zkušenosti z března a dubna mě utvrzují, že jsme dobře připraveni. V návaznosti na další vývoj chystáme případné znovuzavedení organizačních opatření, abychom i během podzimu zajistili ekonomickou stabilitu ve všech segmentech poskytovatelů zdravotních služeb a jejich dostupnost pro naše klienty. Zástupci pojišťovny se podílejí na práci orgánů ustanovených Ministerstvem zdravotnictví a vládou ČR a aktivně spolupracují na podobě mimořádných opatření ať už aktuálních, nebo těch, která budou přijímána na podzim. Naším úkolem je především zajistit financování testování a případně dalších nákladů spojených s onemocněním covid-19. V žádném případě však nepřestáváme pracovat na naší dlouhodobé strategii. I nadále chceme zvyšovat kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro klienty. Mezi klíčové výzvy příštích let bych zařadil implementaci CZ DRG, tedy klasifikačního systému, který bezesporu povede k nastavení transparentního a spravedlivého systému úhrad v oblasti lůžkové péče.

V úvodu jste zmínil i opatření týkající se klientů. Jaké novinky je čekají?

Předchozí měsíce nás přesvědčily o nutnosti posílení elektronické komunikace. Rádi bychom proto zřídili „no touch“ pobočky, tedy takové, kam klienti nebudou muset chodit osobně, ale vše si vyřídí elektronicky, od plateb pojistného až po příspěvky. Změny by se mohly dotknout i samotných příspěvků z fondu prevence. O jejich podobě by měli nově spolurozhodovat i klienti prostřednictvím pacientských organizací.

Mluvíte tady o plánech na rok 2021 a na léta další. Jak do toho zapadá konec vašeho mandátu?

Jako manažer nemohu řídit VZP v mantinelech svého funkčního období. Každý zodpovědný manažer musí pohlížet na společnost a její rozvoj z dlouhodobé perspektivy. Proto jsem se vždy snažil, aby vedení VZP pracovalo týmově a nastavovalo procesy tak, aby byly nezávislé na konkrétních osobách. Jsem tedy přesvědčen, že úvahy o konci mandátu jsou z pohledu výsledků VZP a její připravenosti na zvládání mimořádných situací irelevantní.

Ale přesto, mluví se o konkrétních jménech a o změnách…

Jako ředitel VZP nebudu tyto spekulace komentovat. Jsem přesvědčen, že za výsledky si můžu stát já i celý můj tým, a vše ostatní je v kompetenci orgánů společnosti.

Výběr článků

Načítám