Hlavní obsah

Souboj Titánů po česku: firemní dluhopisy versus investiční akcie fondů

Nulové úroky z vkladů v bankách vedou spořivé lidi do náruče emitentů firemních dluhopisů a investičních akcií fondů kvalifikovaných investorů. Jaké jsou rozdíly, výhody, nevýhody, rizika těchto zcela odlišných investičních nástrojů?

Foto: Avantfunds.cz

Článek

Poučka, že dluhopisy jsou bezpečná investice s pevným (snad garantovaným) výnosem, zatímco akcie představují spekulativní nástroj s vysokou (až emocionální) volatilitou, samozřejmě neplatí, protože dluhopisy může vydávat spekulant s kryptoměnami či komoditami, zatímco investiční akcie vydává i fond s portfoliem bytů či zemědělských pozemků.

Rozhodující jsou 4 parametry: do čeho se investuje, jaká je kontrola, kolik to stojí a jaké je pořadí uspokojení „věřitelů“.

Srovnání podkladových aktiv je nejjednodušší, protože v obou variantách lze vyčíst, k čemu mají být finanční prostředky použity. Z pohledu rizika je  developerský projekt stejně rizikový bez ohledu na formu vkladu.

Kontrola účelovosti použití peněz je u dluhopisů nulová, zatímco u fondů kontroluje nakládání s prostředky fondu banka. Jen 4 největší v ČR tuto odpovědnost mohou naplňovat. Správou fondu je pověřena investiční společnost, regulovaná a kontrolovaná ČNB. V managementu jsou lidé, kteří museli prokázat odbornost, zkušenosti a důvěryhodnost, zatímco dluhopisy může vydávat s.r.o. s jednatelem, kterému je 18 let.

S dluhopisy nemá investor obvykle žádné přímé (viditelné) náklady, zatímco u fondů platí vstupní poplatek, odměnu správci, někdy i výstupní poplatky. Platí však 0 > 3 – 4. Vstupní poplatky „slouží“ na provize zprostředkovatelům, které u dluhopisů platí sám emitent, což zohlední ve snížení úroku dluhopisů. Správa fondu a kontrola bankou něco stojí, ale není to „jen“ bezpečí toku peněz, ale i vyšší netto zhodnocení. Fondy mají zdanění 5% místo 19% a fyzické osoby zase osvobození od daně při odkupu akcií po 3 letech oproti 15% zdanění dluhopisů. Investor tak získá vyšší čistý výnos dražší a bezpečnější cestou.

Z pohledu pořadí uspokojení jdou standardně dluhopisy před akcionáři, což představuje v případě neúspěchu investice nejvýznamnější výhodu, která ale platí jen u klasických akcií. „U většiny fondů nyní vydáváme prioritní investiční akcie, jejichž podíl na zisku má přednost před akciemi zakladatelů fondu“ upozorňuje Pavel Doležal, ředitel investiční společnosti AVANT. I u akcií lze tak definovat „dluhopisová“ pravidla pořadí v případě rozdělování zisku či ztráty.

Výběr článků

Načítám