Hlavní obsah

Průzkum: Češi začali více šetřit na půjčkách

Češi se v poslední době začali více zajímat o svoji finanční situaci, častěji sledují nabídky bank a chtějí více ušetřit. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK pro banku Zuno.

Průzkum: Češi začali více šetřit na půjčkách

Článek

Využívají k tomu nejčastěji přenesení úvěru do jiné banky. Například možnost snížení úroku při refinancování půjčky označuje 42 % Čechů za nejdůležitější benefit.

Stejné procento lidí také oceňuje okamžité snížení měsíčních splátek, 40 % oslovených preferuje snížení celkových nákladů na úvěr.

"Zajímavým zjištěním, které vyplynulo z našeho průzkumu, je frekvence sledování nabídek na refinancování úvěrů. Téměř polovina respondentů sleduje nabídky na refinancování alespoň jednou za měsíc, přičemž více než polovina z nich dokonce vícekrát,“ uvedl Július Filo, Sector Leader, Financial Services & Technology GfK.

Zájem o konsolidace a refinancování úvěrů v Česku roste. Za poslední dva roky vzrostl u Zuno poměr refinancování na celkovém objemu poskytnutých úvěrů o 70 %. Refinancování tvoří 20 % z celkového počtu úvěrů a 30 % z celkového objemu půjček v Zuno.

Průzkum pro Zuno banku proběhl online na reprezentativním vzorku 300 respondentů. Předešlý průzkum přitom ukázal, že úsporu díky přenesení úvěru do jiné banky reálně zvažuje až 44 % Čechů.

„Data z průzkumu ukazují, že lidé si jsou vědomi možnosti ušetřit na své půjčce, zejména díky trvajícímu poklesu úrokových sazeb. Další možností je ušetřit i na poplatcích souvisejících s vedením úvěrového účtu," komentuje výsledky průzkumu specialista na úvěry banky Zuno Jozef Dudáš.

Přenesení půjčky je určeno zejména pro ty, kdo jsou nespokojení se svým starým úvěrem. Klienti nových bank na trhu vyhledávají především refinancování bez poplatků, bez ručitele a bez nutnosti udávat účel půjčky, a chtějí mít možnost vyřídit vše přes internet.

Rady, jak si prověřit starý úvěr, přinášíme v tomto blogu

Zuno pro refinancování nabízí tři stabilní úrokové sazby podle výše úrokové sazby starého úvěru. Pokud má starý úvěr sazbu do 11,49 % ročně, Zuno nabídne úrok 6,9 % ročně. Pokud je v rozmezí od 11,5 % ročně do 16,49 % ročně, klient dostane úrok 9,9 % ročně. Pokud je starý úrok nad 16,5 % ročně, v Zuno bude 14,9 % ročně. Nejnižší nabízený úrok v Zuno je 6,9 % ročně.

Reprezentativní příklad PŮJČKY: Výška PŮJČKY 37 800 Kč, poplatek za poskytnutí 0 Kč, období splácení 12 měsíců, výška měsíční splátky 3 321 Kč, fixní úroková sazba 9,90 % ročně, celková splatná částka 39 858 Kč, RPSN 10,36 % ročně. Pro požádání o PŮJČKU je nutné mít účet v ZUNO.

Kompletní podmínky refinancování naleznete na www.zuno.cz

Výběr článků

Načítám