Hlavní obsah

Přišli jste o platební kartu? Zablokujte ji třeba přes mobil

Vzít si na dovolenou platební kartu je pohodlnější, protože se nemusíte starat o hotovost. Ale pozor na bezpečnost. Když o kartu přijdete, měli byste ji co nejrychleji zablokovat. Ideálně třeba přes mobilní aplikaci, radí expert banky Zuno Juraj Karabínoš.

Přišli jste o platební kartu? Zablokujte ji třeba přes mobil

Článek

Zkontrolujte si limity na kartě

Před cestou si nezapomeňte zkontrolovat, jak máte na kartě nastavené limity pro platby. Vyvarujete se tak trapným situacím, kdy stojíte u pokladny, a prodavačka vám hlásí neschválenou transakci. Limit na kartě je snadné změnit třeba přes mobilní aplikaci za pár sekund.

Pozor na platnost karty

Myslete také na datum platnosti vaší karty. Pokud zjistíte, že vyprší právě před dovolenou, zkontrolujte si pro jistotu adresu doručení, aby k vám přišla včas a na správné místo. Hned jak vám nová karta přijde, hoďte na její zadní stranu rovnou i svůj podpis.

Pozor na veřejné wi-fi sítě

Všechny platby, o kterých dopředu víte, že je máte provést, vyřiďte ještě doma před cestou. Pro vaši kartu a účet může být totiž v zahraničí nebezpečné i nešifrované připojení na veřejnou wi-fi síť. Běžná platba přes internetové bankovnictví tak může skončit vybílením účtu. Pokud tedy někde v hotelové hale popíjíte kávičku nebo sedíte v restauraci po dobrém obědě, bude lepší, když se připojíte přes 3G a platbu pošlete tak.

Přišli jste o platební kartu? Zablokujte ji třeba přes mobil

Mějte přehled o platbách, aktivujte si SMS notifikace

Až si budete psát seznam úkolů, které je potřeba před dovolenou udělat, jednou z položek by měla být i aktivace SMS notifikací o transakcích na účtu. Díky ní budete vědět o všech platbách, které na váš účet přijdou nebo odejdou. Pokud vás pak náhodou během dovolené překvapí SMSka, že jste právě převedli peníze na jiný účet, rychle zavolejte na kontaktní centrum vaší banky. Telefonní číslo si samozřejmě před cestou nezapomeňte uložit do svého mobilu.

Karta se nepůjčuje, ani číšníkovi

Na kartu byste si měli dát stejný pozor jako na hotovost a určitě ji jen tak nepohazovat po hotelovém pokoji nebo u bazénu. Pozornost je potřeba zvýšit i při placení. Pokud například v restauraci nemají přenosný POS terminál, nedovolte číšníkovi, aby si s vaší kartou odešel bůhvíkam a běžte radši zaplatit na pokladnu. Vždy si také vezměte doklad, a to i u neúspěšně provedené transakce.

Kolik stojí hotovost?

Kartou tedy plaťte obezřetně, ale zároveň tak často, jak se dá. Platby kartou mají totiž výhodnější konverzní kurz než směnárny nebo výběry z bankomatu. Pokud si přeci jen potřebujete vybrat hotovost, je dobré vědět, kolik vás to bude stát. Nejlepší variantou jsou výběry v zahraničí v jakékoliv výši bez poplatku, jako například v Zuno.

Peníze vybírejte na ověřených místech

Peníze si vybírejte z bankomatu, který je například v nákupním centru. Samozřejmě, nejdřív si zkontrolujte, jestli na něm není nainstalované žádné viditelné zařízení na snímání karty. Opatrnosti není nikdy dost.

PIN noste v hlavě

A jedna obvyklá rada na závěr – PIN kód nikdy nenoste u své karty. Divili byste se, kolik lidí to stále dělá. Neukládejte si ho ani do mobilu nebo ho nevystavujte na čestném místě vedle fotky vaší manželky/manžela v peněžence. Nejlépe uděláte, když ho budete nosit v hlavě. Zas tolik místa nezabere.

Přišli jste o kartu? Zablokujte si ji hned přes mobilní aplikaci

Pokud klient ztratí kartu nebo mu je ukradena, měl by okamžitě zavolat na kontaktní centrum své banky, nebo poslat email, popř. dát vědět prostřednictvím online chatu. Kartu je třeba rychle zablokovat například prostřednictvím mobilní aplikace.

Vydání nové karty je rychlé

Vydání nové karty po ztrátě je většinou u bank zpoplatněno. Pokud je ale kartu nutné zablokovat z důvodu podvodu, vydání nové karty je bez poplatku. Například u Zuno je nová karta k dispozici zhruba do týdne.

Doporučujeme vozit s sebou do zahraničí dvě karty, případně jednu debetní a jednu kreditní kartu. Každou z nich se samozřejmě rozumnější uschovávat na jiném místě.

Výběr článků

Načítám