Hlavní obsah

Povinné ručení: Mladým řidičům vzrostla cena až o 100 %

Komerční článekPorovnej24.cz

Ceny povinného ručení letí vzhůru. Nejvíce zdražení zaznamenali mladí lidé, kteří podle pojišťoven patří do rizikové skupiny řidičů. Jednou z posledních možností, jak se zdražení vyhnout, je využít srovnávač povinného ručení online a změnit pojišťovnu. Dle srovnávače Porovnej24.cz právě počet mladých lidí navštěvujících jejich stránky strmě roste.

Mladým řidičům vzrostla cena povinného ručení až o 100 %

Článek

Sazby povinného ručení stále rostou. Je to dáno jak úrovní nehodovosti, tak cenami náhradních dílů a nákladů na opravu. Ty přitom v případě některých vozidel dosahují skutečně vysokých částek, což ovlivňují zejména použité materiály.

TIP: Srovnejte si bezplatně ceny povinného ručení na trhu a ušetřete.

Rostoucí ceny povinného ručení pociťují nejvíce mladí, začínající řidiči. Nejenže nemají nasbírané žádné bonusy za bezeškodný průběh, ale navíc patří do skupiny rizikových motoristů. To se přirozeně odráží i na sazbě povinného ručení. Řidič začátečník může mít roční povinné ručení klidně i za více než deset tisíc korun, což je opravdu hodně. Dokazuje to i srovnání meziročního vývoje cen u smluv, sjednaných přes portál Porovnej24.cz. „Průměrná cena povinného ručení pro pojistníky do 25 let vzrostla na 5 807 korun, což je o 18 procent více než v minulém roce. Oproti tomu ve věkové skupině 35 – 45 let se pojistné zvýšilo o pouhých 1,5 procent,“ upozorňuje Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz. U některých pojišťoven je meziroční nárůst cen pojištění pro mladé lidi dokonce 100%.

Důležitou roli hraje také trvalé bydliště. Lidé žijící ve velkých městech mají totiž povinné ručení dražší. Logicky si připlatí i ti, kteří způsobili v nedávné minulosti nehodu, neboť tím přišli o bonus.

Situace mladých, začínajících motoristů je však nejsložitější. Vysoká cena povinného ručení jim jízdu značně prodraží. Pokud ještě navíc investují do havarijního pojištění, jsou jejich motoristické začátky skutečně nákladné.

Z důvodu vysokých nákladů někteří mladí začínající motoristé po dohodě s rodiči uzavírají povinné ručení právě na ně, jakožto zkušenější motoristy. Jenže pokud pak havarují, k újmě ve formě ztráty bonusů přijde rodič. Navíc se mladí lidé tímto jednáním připravují o možnost střádat vlastní bonusy za jízdu bez nehod a dosáhnout tak nižší sazby povinného ručení. Je tedy na zvážení každého, jak se zachová a jak přemýšlí.

Výběrem pojištění online lze ročně ušetřit až 2 972 Kč

Díky velkému množství uzavíraných pojistných smluv, dokáží některé online servery řidičům nabízet mnohdy levnější pojištění či povinné ručení než samotné pojišťovny. „Snažíme se, aby řidiči pocítili zvýšení cen co nejméně. Právě v době, kdy pojistné produkty zdražují, je důležité nabídky pojišťoven srovnávat a vybírat ty nejvýhodnější,“ radí Laisek.

Spočítat ceny můžete v kalkulačce povinného ručení.

Výběr článků

Načítám