Hlavní obsah

O prázdninách stoupá počet vážných zranění při dopravních nehodách. Víte, jak zachránit život?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. FLEXI životní pojištění od Pojišťovny České spořitelny upozorňuje na rizika, která na nás číhají na silnici. Jak postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

Pojišťovna České spořitelny, a.s.

Článek

Zajistěte místo nehody  zastavte nejméně 50 metrů za místem nehody, rozsviťte výstražná světla, oblékněte si vestu, vezměte lékárničku a trojúhelník. Volejte 155, jděte k nehodě, popište, kde jste a co vidíte. Vypněte motor, zajistěte vozidlo proti pohybu. Trojúhelníkem označte místo nehody.

Zjistěte, zda je někdo v bezvědomí? Uvolněte mu dýchací cesty záklonem hlavy a předsunutím dolní čelisti. Silně krvácí? Zastavte krvácení tlakovým obvazem a prsty v ráně. Zapomeňte na zaškrcovadlo. Zjistěte stav životních funkcí poraněných. Znovu volejte 155 a sdělte, jak jsou zranění na tom. Operátorka vám řekne, co dělat.

Zraněné lidi z auta vytahujte jen ve výjimečných případech

Zraněné vytáhněte jen, když blokují přístup k dalším zraněným, když nelze poskytnout první pomoc na místě (např. resuscitace). Vytaženým lidem zakloňte hlavu. Nedýchají? Lapají po dechu? Zkontrolujte ústa (zapadlý jazyk) a zahajte oživování masáží srdce (100× za minutu), hrudník stlačujte do hloubky 4 až 5 centimetrů, nebojte se přitlačit. Správná masáž srdce zláme žebra, ale zachrání život. Pokračujte, dokud nepřijede sanitka.

Lidé, kteří si do 31. července 2014 sjednají FLEXI životní pojištění s krytím rizika trvalých následků úrazu, invalidity nebo velmi vážného onemocnění, dostanou za zranění při dopravní nehodě dvakrát víc. A to se vyplatí, co říkáte?

Výběr článků

Načítám