Hlavní obsah

Na prostatu si po šedesátce stěžuje každý třetí muž, nepodceňujte prevenci

Novinky, ALFA MEDIMEDIA, s.r.o.

Po padesátých narozeninách si na prostatu stěžuje každý desátý muž, po šedesátce je to už každý třetí. Jedná se o důležitý orgán, jehož prevenci by muži neměli zanedbávat. Velká část mužů o své prostatě ale prakticky neví, dokud se neobjeví nějaký problém.

Foto: ALFA MEDIMEDIA, s.r.o.

Je třeba nepodceňovat prevenci.

Článek

Prostata neboli předstojná žláza je mužský orgán, který je součástí pohlavního ústrojí. Jejím hlavním úkolem je vytváření sekretu, který je součástí ejakulátu, a který usnadňuje přežití a transport spermií. Jedním z nejčastějších problémů s prostatou je její nezhoubné zvětšení neboli benigní hyperplazie prostaty. Zvětšená prostata se projevuje například častým a přerušovaným močením, slabým proudem moči nebo neschopností se zcela vyprázdnit. Při problémech s prostatou hraje roli několik faktorů, tím hlavním je ubývání mužského hormonu testosteronu spolu s přibývajícím věkem.

Je důležité si uvědomit, že problémy s prostatou nejsou něčím, s čím by se měli starší muži smířit. Není normální vstávat několikrát za noc na záchod nebo chodit na toaletu každou půlhodinu, a to ani v pokročilém věku. Většina problémů s prostatou se dá díky prevenci zachytit již v raném stádiu, což znamená, že případná léčba bude snadnější a ustoupení problémů rychlejší. Právě proto je třeba nepodceňovat prevenci.

Foto: ALFA MEDIMEDIA, s.r.o.

Na stránkách www.UROtest.cz zjistíte více informací o problémech s prostatou. Zároveň si můžete vyplnit dotazník a zjistit tak stav vaší prostaty.

Vyšetření prostaty u lékaře zabere chvilku a není bolestivé. Mělo by být součástí preventivní prohlídky každého muže, kterou provádí praktický lékař a je doporučována jednou za dva roky, a to i v okamžiku, kdy muž nemá žádné zdravotní problémy. Lékař prostatu vyšetřuje pohmatem přes konečník. Vyšetření se zpravidla provádí v leže na boku s pokrčenými nohami. Pokud lékař zjistí změny ve velikosti prostaty nebo jiné nepravidelnosti, pošle muže k urologovi, který provede další vyšetření jako je odběr krve, vyšetření prostaty ultrazvukem apod. Vyšetření prostaty nebolí. Pokud je prostata na dotek bolestivá, značí to nějaký problém a v takovém případě je jedině dobře, že lékař prostatu vyšetřil.

Pokud se muž přeci jenom návštěvy lékaře obává a nějakými problémy s prostatou nebo močením již trpí, může si zkusit v klidu a pohodlí domova vyplnit UROtest. Jedná se o dotazník, jehož otázky jsou mezinárodně uznávané. Výsledky UROtestu poskytnou muži základní přehled o stavu jeho prostaty a močového měchýře a dá návod jak dále postupovat. V případě, že jsou výsledky takové, že má muž navštívit lékaře je dobré vzít vyplněný UROtest s sebou. UROtest poskytne lékaři podklady pro stanovení správné diagnostiky a zahájení vhodné léčby.

doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D.: Prevence a pravidelné kontroly prostaty jsou velmi důležité.Video: Alfa Medimedia

Výběr článků

Načítám