Hlavní obsah

Na kole nebo pěšky za ochutnávkou těch nejlepších vín, to je podzim v Dolním Rakousku

Novinky, Niederosterreich werbung

Vinařské regiony Dolního Rakouska nabízí celý podzim ochutnávky lahodných vín. Kombinace tradičních slavností, malebné krajiny a regionálních specialit zaručují jedinečný zážitek, který si užijte nejlépe v kombinaci s pěší nebo cyklistickou turistikou.

Donau Niederösterreich/Andreas Hofer

Článek

1.      Weinviertel

Na Vinařské cestě Weinviertel West ochutnáte vína známá daleko za hranicemi Rakouska. Na 130 km dlouhé Vinařské cestě najdete například nejdelší sklepní uličku v Hadresu a nádherné údolí řeky Pulkau s divoce rostoucími vinicemi. Za návštěvu určitě stojí vesnice Retz se zážitkovým 20 km dlouhým sklepem a kašnou, ze které při vinobraní teče víno, a idylické městečko Veltlínského zeleného Röschitz. Cyklisté ocení hvězdicovité výlety zvlněnou krajinou kolem Retzu. Pro pěší túru je skvělá tematická stezka Sitzendorfskou sklepní uličkou v Hollabrunnu.

Niederösterreich-Werbung/Michael Liebert

2.      Thermenregion Wienerwald

Od jihu Vídně až k Badenu se nachází region, který zve na unikátní vinné odrůdy, jako jsou Zierfandler a Rotgipfler či jejich cuvée. Vinařským srdcem regionu je Gumpoldskirchen, kde na milovníky vína čeká spousta místních „Heurige“ a prodejů ze dvora. Cyklisté si užijí vesnice i vinohrady na Weingartenradweg a pěší se mohou vydat po stopách Bethovena na Beethoven Spazierweg.

Niederösterreich-Werbung/Andreas Hofer

První dva zářijové víkendy se zde na „vodovodní turistické stezce“ koná tzv. požitkářská míle Genussmeile, na které najdete 80 vinařských podniků, které nabízí vše, co jen lze z hroznů vytvořit.

3.       Wachau

Díky unikátním klimatickým podmínkám a minerální půdě je Wachau jednou z nejlepších světových oblastní pro pěstování vína, také zde jeho kořeny sahají daleko do minulosti. Malebné obce, jedinečná příroda a dlouhá historie přispěly k zařazení oblasti na Seznam světového dědictví UNESCO.

Cyklisté nejvíce ocení Dunajskou cyklostezku „Emmersdorf – Krems“, která je provede nejkrásnějšími místy Wachau a pěší se mohou vydat na stezku světového dědictví Welterbesteig Wachau s krásnými výhledy nebo na vinařskou stezku Weinwanderweg Spitz, která je za hodinu a půl provede krajinářskými skvosty regionu.

Niederösterreich-Werbung/Martin Matula

4.      Waldviertel – Kamptal

Jestliže se ve skleničce snoubí sluncem políbené kopce, kvetoucí louky a chladné lesy, pak se určitě jedná o některé z nejlahodnějších vín DAC z údolí Kamptal, nejrozšířenější jsou zde Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Cyklisté si užijí rozmanitou krajinu, vynikající vinné šenky a památky, jako je zámek Grafenegg nebo impozantní Rosenburg. Pro pěší je ideální vinařská stezka WEINWEG Langenlois. Za návštěvu určitě stojí i zážitkový svět vína WeinErlebnisWelt LOISIUM nebo Vinařská naučná stezka v Schönbergu am Kamp.

Výběr článků

Načítám