Hlavní obsah

Likvidace štěnic svépomocí bývá většinou neúčinná. Co radí profesionální deratizátoři?

Objevily se u vás doma štěnice? S likvidací neotálejte! Štěnice jsou pro obyvatele domů a bytů noční můrou. Každou noc se do těla zabodnou sosáky, sají krev až 20 minut a způsobují svědící kousance. Zbavte se štěnic efektivně s pomocí profesionálů – hubicí přípravky z drogerie jsou často v boji proti škůdcům neúčinné.

Foto: ZZgroup.cz

Situace, která si žádá okamžité řešení

Článek

Jak poznám, že se v domácnosti objevily štěnice?

Rychle se množící asi půlcentimetrové štěnice jsou pro domácnost opravdovou pohromou. Obyvatele bytu nenechají vyspat a v noci se na nich krmí. Hnízda štěnic plná dospělců, nymf i vajíček, svleček a trusu najdete nejčastěji na teplých a tmavých místech – v roštu postele a pod matrací, v rozích a spojích nábytku, ve škvírách ve zdi nebo za tapetami. Včasnou a účinnou likvidací štěnic se však můžete problému rychle zbavit.

Přípravky z drogerie určené k hubení štěnic často neúčinkují

Hubení štěnic svépomocí však deratizační firmy nedoporučují. Přípravky z drogerie mají nízkou koncentraci hubicích látek a účinkují spíše jako repelent. Štěnice si na hubicí látky mohou vytvořit odolnost znesnadňující následné odborné hubení nebo před nimi utéct do blízkých sousedních bytů.

Deratizace štěnic musí proběhnout co nejdříve

Jakmile doma spatříte štěnice (nejčastěji v noci po rozsvícení) nebo na sobě pozorujete svědivé boláky připomínající komáří bodnutí, jednejte co nejrychleji. Likvidace štěnic svépomocí se vám může ale prodražit – je často neúčinná a vy tak vynaložíte peníze a čas zbytečně. Raději zavolejte rovnou odborníkům z deratizační firmy.

Profesionální deratizace štěnic (správně dezinsekce štěnic) probíhá nejčastěji ve dvou kolech. Hubicí látka totiž účinkuje jen na dospělé jedince, proto je nutné po aplikaci přípravku nějakou dobu počkat a postup zopakovat. Ošetřit by se měly i sousední byty, štěnice se totiž velmi snadno přemisťují stoupačkami.

Diskrétní jednání vás uchrání před pomluvami sousedů

Výskyt štěnic sice oproti častému názoru není spojený se zanedbáním úklidu (spíše si je dovezete z hotelu nebo s bazarovým nábytkem), přesto se někteří lidé za jejich přítomnost v bytě stydí. Odborníci ze ZZgroup.cz, deratizační firmy, však myslí i na toto úskalí – po objednání přijedou na zásah do 24 hodin v neoznačeném autě. Přesto je však vhodné oznámit výskyt štěnic představiteli bytového domu nebo sousedům. Můžete tak učinit i anonymně a upozornit své sousedy na nutnost ošetření i jejich bydlení. Jinak se může stát, že štěnice u vás doma sice firma vyhubí, ale od sousedů se k vám brzy vrátí.

Výběr článků

Načítám