Hlavní obsah

Josef Hušbauer nastoupí v nových kopačkách - model Magista navždy mění podobu fotbalové obuvi

Novinky, Nike

Hráč AC Sparta Praha bude prvním v České republice, který se přidá ke světovým fotbalistům, jakým je například Andres Iniesta, a bude hrát v kopačkách s převratnou technologií.

Nike Magista

Článek

Prvním hráčem, který v tomto modelu bude v Česku nastupovat, je aktuálně nejlepší střelec ligy Josef Hušbauer. „Jedná se o mimořádně zajímavou kopačku,“ pochvaluje si nový model z dílny Nike sparťanský záložník. „Mám v ní skvělý cit pro míč, obrovskou výhodou je i to, že je skutečně mimořádně lehká. Pokud by přišla na trh dřív, třeba bych měl na svém kontě ještě víc gólů,“ směje se populární „Hušby“.

Nový model Magista je navržen tak, aby se dokonale přizpůsobil chodidlu, nabídl větší cit a vyšší trakci. Přináší zcela nový přístup k tomu, jak by měly kopačky vypadat a jaký pocit ze hry by měly přinášet. Je ideální pro kreativního hráče, pro tvůrce hry. Společnost Nike svou technologii Flyknit speciálně upravila tak, aby bylo možné ji použít i u kopaček. Díky této technologii budou mít hráči lepší cit pro míč a dokonalou kontrolu při vedení míče.

Magista se zrodila po čtyřech letech výzkumu a vývoje v laboratořích Nike Sport Research Lab a je navržena tak, aby ve hře, kde prostor je to nejdůležitější, umožňovala kreativitu. Do její podoby hovořili nejlepší fotbalisté světa, mimo jiné Andrés Iniesta z FC Barcelona či německý forward Mario Gotze.

„Modelem Magista se nám podařilo navrhnout botu, ze které má fotbalista pocit, jako kdyby šlo o jakousi nástavbu jeho těla. Nejde o botu, kterou si prostě jenom nazujete na nohu. Je to kopačka, jež s vaší nohou tvoří harmonický celek,“ říká Phil McCartney, viceprezident oddělení Sportovní výkonnostní obuvi.  „Obuv nepůsobí vůbec rušivě, takže hráčům dává možnost plně rozvinout svůj potenciál a kreativitu.“

Technologie Flyknit přináší bezkonkurenční pocit na noze, střih, fixaci a kontrolu: je jako druhá kůže, jako ponožka, která umožňuje vetkat přímo do boty tuhost a podporu.

Zrozena pro režírování hry, kterou nikdo nezastaví

„Střih této kopačky je tak jedinečný, že při hře ani nevím, že ji mám na noze,“ říká Andrés Iniesta.   „Mohu se díky ní pohybovat naprosto instinktivně a s větší sebejistotou.“

Technologie Flyknit přináší bezkonkurenční pocit na noze, střih, fixaci a kontrolu: je jako druhá kůže, jako ponožka, která umožňuje vetkat přímo do boty tuhost a podporu.    Díky na míru vyrobenému kopytu Nike a konstrukci Nike Flyknit nabízí kopačka Magista dokonalé přilnutí k chodidlu v oblasti klenby, paty a špičky. Prvek v podobě límce Dynamic Fit Collar pak ještě více posiluje fixaci nohy v botě.

„Ve chvíli, kdy jsme začali testovat první prototypy, byla myšlenka použít technologii Flyknit v kombinaci s límcem Dynamic Fit Collar jasnou volbou. Bylo to něco úplně nového,“ říká McCartney.  „Je to velmi podobné rukavici. Ta totiž začíná na zápěstí, nikoliv někde na začátku předloktí.  Tento přechod potřebujete proto, abyste nenarušovali přirozený pohyb těla.“

Navržena s ohledem na co nejlepší kontrolu

Magista přináší 3D strukturovaný svršek, který se stará o to, že vám míč nikdy neuteče od nohy.   Aby se hráči nosícímu model Magista dostalo vyššího tření při vedení míče, a tedy přesnějšího driblinku a útočení, potřebuje agresivnější strukturu.

„3D tkanina je pro Nike i pro fotbal něčím novým. A abychom navrhli tento 3D vzor naprosto správně, bylo zapotřebí stovek oprav.  Výsledek této práce však přináší maximální cit pro míč v minimálním balení.“

Cílem týmu designérů společnosti Nike bylo také ochránit nohu hráče před vodou a chladem, a proto vyvinuli speciální aplikaci NIKESKIN, kterou umístili přes technologii Flyknit.  Tloušťka této vrstvy, která se doslova vpíjí do tkaniny a pomáhá chránit před vodou, nedosahuje ani 1 mm – je tenčí než papír.

Navrženo pro lepší přilnavost

Hráč, který sáhne po modelu Magista, bude moci zastavovat, zpomalovat a uhýbat do všech směrů, aniž by přitom ztratil kontrolu nad míčem.  K tomu přispěje i to, že společnost Nike dala této kopačce do vínku vysokou přilnavost v horizontu 360°, kterou zajišťují kónické kolíky a podrážka z nylonu a materiálu Pebax®.

Stlačený nylon přináší vysoce citlivou podrážku, která se vyznačuje vysokou tuhostí při zachování neuvěřitelně nízké hmotnosti.  V kombinaci s materiálem Pebax® pak tato konstrukce umožňuje ohyb a kopírování pohybů chodidla, ale současně eliminuje mechanický ohyb (tedy plochu, kde se bota vždy ohýbá ve stejném místě).

Nylon se táhne až k palci a funguje tak jako jakýsi podvozek, který pomáhá hráči s odrazem a přispívá k výbušné rychlosti.  Společnost Nike navíc z boty odstranila vložku: hráč je díky tomu blíže k podkladu, což se promítá do nižšího těžiště a lepší přilnavosti.  Magista je unikátní v tom, že její kolíky jsou všechny kónické, což umožňuje rotaci ve 360 stupních.

Více informací naleznete na www.nike.com

Výběr článků

Načítám