Hlavní obsah

Jak poznat kvalitní potraviny? Hledejte ty se značkou České cechovní normy

Novinky, Potravinářská komora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalita potravin je věčné téma. Zajímá čím dál více lidí, a to je dobře. Vzniká tak tlak spotřebitelů na výrobce, kteří se více snaží kvalitu zajistit.

Foto: Potravinářská komora

Výrobky se značkou České cechovní normy

Článek

Po zrušení závaznosti československých státních norem vzniklo faktické legislativní vakuum – tedy i prostor pro nepoctivé výrobce a zejména dovozce nebo prostě jen pro ty, kteří nevydrželi trvalý tlak obchodních řetězců na nesmyslné snižování ceny a začali pomalu měnit složení potravin tak, že nakonec zdevastovali pojem kvality potravin v naší zemi.

Česká cechovní norma je norma stanovující kvalitativní parametry dané potraviny.

V porovnání s jinými značkami kvalitních potravin cechovní normy stvrzují, že společnost dodržuje nadstandardní parametry a vyrábí dle určeného technologického postupu. Cechovní norma je napsaná jednoznačně a určuje, jaká složka se do daného výrobku má a může použít.

Z normy také vyplývají nadstandardní parametry, kterými se daná potravina liší od jiných srovnatelných potravin uváděných na trh.

Česká cechovní norma má být základní normou, která stanoví kvalitativní parametry potraviny, pro níž byla zpracována a z níž vyplývají nadstandardní parametry, kterými se daná potravina liší od jiných srovnatelných potravin uváděných na trh. Systém částečně vychází z původního systému ČSN a ON a pro jednotlivé potraviny definuje konkrétní povolené výrobní postupy a kvalitativní znaky, které jsou kontrolovatelné.

Co České cechovní normy obsahují?

České cechovní normy obsahují povinné složky, přípustné a nepřípustné složky, technologický postup výroby, senzorické parametry a nadstandardní parametry dané potraviny. Norma také obsahuje seznam rozhodčích analytických metod pro kontrolu kvality potraviny.

Co znamenají České cechovní normy pro běžného spotřebitele?

Pro běžného spotřebitele znamenají vyšší kvalitu dané potraviny ve srovnání s ostatními potravinami stejného druhu na trhu a zejména garantovaný obsah jen těch složek, které jsou v normě uvedeny.

Kdo spravuje a posuzuje České cechovní normy?

České cechovní normy spravuje Potravinářská komora České republiky a posuzuje hodnotící komise, která je poradním orgánem a která předává své stanovisko Výkonné radě Potravinářské komory České republiky.

www.foodnet.cz

Foto: Potravinářská komora

Česká cechovní norma

Foto: Potravinářská komora

Potravinářská komora

Výběr článků

Načítám