Hlavní obsah

Expert na bezpečnost radí: Jak se připojit online na dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečná Wi-Fi se nepozná podle toho, zda má heslo. Poznat skutečně bezpečnou bezdrátovou síť je složitější. Experti radí řídit se spíše důvěryhodností poskytovatele připojení.

Foto: Eset software s.r.o.

Expert na bezpečnost radí: Jak se připojit online na dovolené

Článek

Chcete z dovolené sdílet fotografie, najít si spojení nebo platit online? Někdo se ale obává, kdy se má připojit přes mobilní data a kdy hledat Wi-Fi síť. Často kolují také mýty, o tom, jak poznat bezpečné připojení.

Nejčastějším mýtus je, že Wi-Fi s heslem je bezpečná. Nemusí to být nutně pravda. Proč, vysvětluje Miroslav Dvořák, technický ředitel pražské pobočky bezpečnostní společnosti ESET: „Vlastní Wi-Fi síť zabezpečenou přístupovým heslem dokáže vytvořit s technikou za pár set korun prakticky kdokoli i bez hlubokých technických znalostí. Pro podvodníka je pak snadné zneužít oblibu Wi-Fi zdarma a pojmenovat svoji síť třeba podle místní restaurace. Taková síť pak působí na hosty oficiálním a důvěryhodným dojmem, ačkoli nemá s provozovatelem restaurace nic společného.“

V takovém případě může útočník zjistit vaše přihlašovací údaje do různých služeb, získat vaše soukromá data nebo třeba instalovat do vašeho zařízení malware.

Vybírejte podle důvěryhodnosti poskytovatele

Mýtus o bezpečné Wi-Fi s heslem jsme už vyvrátili. Vybírejte podle toho, jak důvěryhodný je poskytovatel dané sítě. Firmám, kterým záleží na dobré pověsti, jako jsou kvalitní hotely a restaurace, nebudou riskovat bezpečí dat svých zákazníků. Je pravděpodobnější, že si dají na zabezpečení připojení lépe záležet.

Při výběru k veřejné bezdrátové sítě platí jednoduché pravidlo: chovejte se podle míry důvěryhodnosti v daného poskytovatele. V méně důvěrných sítích si klidně najděte vlakový spoj nebo přečtěte noviny, ale nenahrávejte fotografie ani nekontrolujte e-maily.

„Pro mě jsou v tomto ohledu nejdůvěryhodnější datové sítě mobilních operátorů. Pokud chcete minimalizovat rizika a nemáte možnost používat pokročilé způsoby zabezpečení komunikace jako je VPN, doporučil bych maximum citlivých operací provádět právě prostřednictvím těchto sítí. Málokdy máte absolutní jistotu, kdo a s jakým cílem poskytuje konkrétní bezdrátovou síť,“ hodnotí Dvořák.

Ani bezpečné připojení nepomůže, když není v bezpečí zařízení

Sebebezpečnější Wi-Fi nic nezachrání, pokud vám zařízení ovládá malware. Nejsnazší cestou jak ochránit své zařízení, je používat spolehlivý bezpečnostní software a to jak v počítači, tak v telefonu či tabletu.

Dalším krokem k vyšší bezpečnosti je používání druhého faktoru ověření. Zpravidla se jedná o jednorázový kód v SMS zprávě či aplikaci. I v případě, že by útočník získal přihlašovací údaje, bez kódu nemůže přístup zneužít. Využívejte dvou faktorové ověření všude, kde je to možné.

Výběr článků

Načítám