Hlavní obsah

Edukační kampaň pro prevenci žloutenek A a B „Žluté týdny“ začíná

Novinky, www.zloutenky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po třetí se mohou Češi během edukační kampaně ŽLUTÉ TÝDNY dozvědět přímo v ulicích o rizicích a možné prevenci žloutenek A a B. Letos navštíví žluté týmy města - Praha, Plzeň (8.-10.4.), Brno, ČB (15.-17.4.), Ostrava, HK (22.-24.4.).

Článek

Žloutenky A a B nejsou záležitostí pouze rizikových skupin či cestovatelů, mohou se týkat všech. Loni se v ČR žloutenkou A nebo B nakazilo téměř dva tisíce lidí, což je oproti předchozím letům nárůst o více než tři sta procent.

K přenosu žloutenky A dochází především orální cestou z kontaminovaného jídla a vody. K nákaze žloutenkou B stačí, aby se do těla dostalo mikroskopické množství infikované krve. Léčba žloutenek A a B je spojena s hospitalizací, následuje období rekonvalescence spojené s pravidelnými návštěvami lékaře, dietním režimem, omezením sportovních a společenských aktivit.

Účinnou prevencí před nákazou žloutenkami A a B je očkování kombinovanou vakcínou. Očkovací schéma se skládá ze 3 dávek podaných ve schématu 0., 1. a 6. měsíc. Pokud jste se nechali proti žloutenkám očkovat během loňského podzima, je teď čas na poslední dávku očkování. Všechny zdravotní pojišťovny svým pojištěncům na očkování přispívají, některé až 1 500 Kč. Více informací na www.zloutenky.cz.

Výběr článků

Načítám