Hlavní obsah

Diabetici 2. typu si neměří hladinu glukózy pravidelně

Novinky, Abbott Laboratories, s.r.o.

Polovina diabetiků 2. typu v Česku si neměří hladinu glukózy pravidelně. Čtvrtina se neměří vůbec, ukázal průzkum „Já a cukrovka“. Na jejich zdraví to přitom může mít vážné dopady. Na vině je zapomnětlivost diabetiků i to, že je píchání do prstu při standardním měření bolestivé.

Foto: Abbott Laboratories, s.r.o.

Senzorové technologie měřící hladiny glukózy zlepšují zdravotní stav diabetiků

Článek

Neměří se. A to z různých důvodů

Častým problémem u diabetiků 2. typu je zapomnětlivost – podle průzkumu* k němu dochází nejvíce mezi lidmi ve věku 27-35 let. Změřit se zapomene 40 % z nich. Mezi dalšími důvody, kvůli kterým diabetici 2. typu neprovádějí pravidelné kontroly hladiny glukózy, pak respondenti zmiňují bolestivost při standardním měření.

Jde to i bez píchání do prstu

Ke klasickému způsobu kontroly hladiny glukózy přitom již existuje pohodlnější alternativa v podobě senzoru. S jeho využitím diabetikům odpadá nutnost měřit hodnoty pomocí vpichů do prstu za účelem odběru vzorku krve. Malý voděodolný senzor se nosí na horní části zadní strany paže a vydrží 14 dní. „Glukózové senzory přinášejí nové a do značné míry revoluční možnosti ve snaze zlepšit kompenzaci pacientů s diabetem. Senzory lze s úspěchem použít v situacích, ve kterých glukometry běžně selhávají, a to i v případech, kdy si pacient měří glykémii mnohokrát denně. Ani časté měření pomocí glukometrů totiž nedokáže dostatečně postihnout trend budoucího vývoje glykémie, navíc k řadě ‚poklesů‘ a ‚vzestupů‘ glykémie dochází bez povšimnutí mezi jednotlivými měřeními. Velice důležitou funkcí senzorů jsou tzv. trendové šipky, které se spolu s aktuální hodnotou glykémie zobrazují na displeji čtečky a umožňují odhadnout budoucí vývoj glykémie. Zavedení glukometrů do každodenní praxe v osmdesátých letech minulého století umožnilo postupně snížit výskyt akutních komplikací diabetu 1. i 2. typu. Předpokládá se, že zavedení glukózových senzorů umožní významně snížit výskyt obávaných chronických komplikací,“ uvádí diabetolog MUDr. Jan Šoupal, Ph.D., ze 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Foto: Abbott Laboratories, s.r.o.

Systém okamžitého monitorování glukózy FreeStyle Libre.

Systém FreeStyle Libre nabízí diabetikům okamžité monitorování glukózy díky neinvazivní technologii – pomocí senzoru a čtečky. Senzor aktualizuje hodnoty koncentrace glukózy každou minutu a ukládá až 8 hodin dat v 15minutových intervalech. S rozměry podobnými padesátikoruně nabízí diskrétní řešení pravidelného monitoringu. Čtečka snímá hodnoty během vteřiny, a to i přes oblečení. S pomocí specializovaného softwaru je možné z dat generovat exporty a přehledy, které diabetikovi i jeho lékaři pomohou precizněji nastavit léčbu. Čtečku i senzor lze objednat na freestylelibre.cz. FreeStyle Libre je zdravotnický prostředek.

Foto: Abbott Laboratories, s.r.o.

Systém FreeStyle Libre nabízí diabetikům okamžité monitorování glukózy díky neinvazivní technologii – pomocí senzoru a čtečky.

*Zdroj: Průzkum Instant Research „Já a cukrovka“ realizovaný v květnu 2020. Celkem 219 respondentů s diabetem 2. typu, reprezentativní vzorek populace ve věku 21–65 let, celá ČR. 

Výběr článků

Načítám