Hlavní obsah

Chraňte svou kůži v létě

Na pokožku číhá každým dnem hned několik nebezpečí. Jedním z nich je i slunce – přesně to, na které mnozí letos tak dlouho čekali. Poradíme vám, jak se chránit a jak předcházet trvalým a vážným poškozením, která slunce může způsobovat.

Chraňte se a předcházejte trvalým a vážným poškozením, která slunce může způsobovat.

Článek

Lidská kůže je největším orgánem našeho těla. Její plocha u průměrného člověka je 1,8 m2, což je zhruba tolik, kolik zabere 28 listů papíru formátu A4. Není proto divu, že nám lékaři kladou na srdce, abychom se o svou kůži starali a opatrovali ji jako oko v hlavě! Jak o pokožku na dovolené správně pečovat?

Na mořském pobřeží

V prvé řadě platí zásada: Pokožku kryjte oděvem. Většinou na radu nedbáme, proto alespoň pokožku ošetřujme kvalitními opalovacími krémy, které nás ochrání od slunečních popálenin. Spáleniny jsou reakcí vrchních vrstev kůže, které jsou poškozeny dlouhotrvajícím UV zářením. Mohou mít různou podobu – od mírně zčervenalé kůže, která během několika hodin až dnů zhnědne a vznikne kýžené opálení, až po purpurovou barvu s vodnatými puchýři, kdy se obranná reakce těla na vzniklý stres projeví i nevolností a únavou.

Opálení tedy nepřehánějte, pokud si nechcete dovolenou zkazit vynucenou návštěvou nemocnice a popáleninového centra. Pamatujte proto také na cestovní pojištění, které výrazně sníží vaše výdaje na dovolenou vás i vaší rodiny.

O svou pokožku pečujte! Je to orgán, který vás chrání před infekcí, UV zářením a mechanickým poškozením.

Ve stínu hor

„V průběhu mnoha let jsem nabyl přesvědčení, že největším nepřítelem horolezců není déšť, sníh nebo vítr, ale slunce,“ říká horolezec Jason D. Martin. Při pobytu ve výškách platí tytéž zásady jako při pobytu u moře. Krýt co největší plochu kůže oděvem, nevystavovat se pobytu na slunci přes poledne a používat krémy s co nejvyšším ochranným faktorem. Existují ale rozdíly, které při pobytu u moře mnohdy nemusíme řešit. Na horách si oči chraňte tmavými slunečními brýlemi s vyšším UV filtrem a pořiďte si také balzám na rty s UV faktorem. Kombinace nadmořské výšky, sněhu a letních slunečních paprsků dokáže s naší pokožkou udělat divy už během pár desítek minut.

Slunce nepřítel

Nebezpečné nejsou jen spáleniny, které vyléčíme během několika málo dnů nebo týdnů. Opalování či spálení kůže může být příčinou rozvinutí zákeřného druhu rakoviny – rakoviny kůže. Počet nemocných za posledních 40 let stoupl 6krát a zhruba 300 lidí ročně na rakovinu kůže v České republice zemře. Onemocnění vzniká často z narušených mateřských znamének a šíří se velmi snadno. Pokud tedy i několik týdnů po dovolené zjistíte, že některá znaménka změnila barvu, tvar nebo velikost, ihned navštivte svého lékaře a nic nepodceňujte!

Spáleninové know-how

Existují speciální krémy a masti, které koupíte v každé lékárně, ale rada našich babiček je jednoduchá a levná. Na postižené místo přiložte masku ze směsi jogurtu, tvarohu a syrovátky. Přírodní kyselina mléčná totiž působí protizánětlivě a mírné spáleniny by měla do dvou dnů vyléčit.

Lékařskou pomoc určitě vyhledejte, pokud:

-máte spolu se spáleninami horečku či zimnici, závratě nebo bolesti hlavy,

-se vám tvoří velké puchýře,

-máte jakékoli silné nebo neobvyklé bolesti.

O svou pokožku pečujte! Je to orgán, který vás chrání před infekcí, UV zářením a mechanickým poškozením. Vaše péče se vám mnohonásobně vrátí v podobě pohodové dovolené a zážitků, na které se nezapomíná.

Výběr článků

Načítám