Hlavní obsah

CARE Česká republika pomáhá v páté nejhladovější zemi světa

Novinky, CARE Česká republika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umíte si představit, že z hodiny na hodinu musíte opustit svůj domov, abyste si zachránili život? Francis a Zac to na vlastní kůži zažili. Právě takové lidi, kteří se ocitli v nouzi, podporuje CARE Česká republika v táboře Mantapala. Přečtěte si jejich příběh.

Zac, Fransic, Anna a Henry Loongo programový ředitel CARE Zambia v táboře Mantapala. Foto: Lenka Pešková/CARE

Článek

Muslim a křesťan: nejlepší přátelé

Zac a Francis (na fotografii) jsou přátelé od dětství. V Demokratické republice Kongo žili spokojeným životem. Francis pracoval jako taxikář a Zac měl malý obchod. Jednoho dne ale jejich vesnici přepadla ozbrojená skupina. Museli znenadání opustit své domovy. Útěkem do Zambie si zachránili život. Na tyto chvíle neradi vzpomínají. Mnozí jejich blízcí, příbuzní a přátelé přišli o život. Ačkoliv je neúprosný konflikt připravil o všechno, drží při sobě a respektují svoje odlišné víry.

Projektová manažerka CARE ČR Lenka Pešková s Francisem a Zacem, kteří jsou dobrovolníky v táboře Mantapala. Foto: CARE

Navzdory nepřízni osudu Francise v táboře Mantapala potkalo štěstí. Seznámil se zde se svou současnou ženou. Dnes spolu čekají dítě. Pokud to bude holčička, pojmenují ji Lenka podle projektové manažerky CARE Česká republika Lenky Peškové, se kterou se spřátelili.

„V táboře Mantapala jsem měla možnost mluvit s řadou lidí a každý z nich má svůj příběh. To, co je však spojovalo, byla ztráta životního zázemí – členů rodiny, přátel, domova, práce, a tím i většiny jistot. Spojovala je však také odvaha, s jakou vstupovali do nové životní situace – nového prostředí, ve kterém musí budovat své životy od začátku,“ popisuje situaci v táboře Lenka a dodává „Dobrovolníci, kteří prošli školením CARE, se naučili základy zednických prací – mohou tak začít své drobné stavební podnikání. Školení mají zdarma, na oplátku postaví přístřešky těm, kteří to sami nezvládnou. Například matkám samoživitelkám nebo starším lidem. Největší radost bylo sledovat, jak dobrovolníci vyrobili svou první cihlu a vyměřili základ domu pro staršího pána, který při útěku ze své vesnice ztratil celou svou rodinu,“ vypráví o tamní situaci Lenka.

Díky pomoci z České republiky se zlepší životní podmínky až 12 000 obyvatel tábora Mantapala a místní hostitelské komunity. Foto: Casey McDermott/CARE

Jak CARE v táboře Zambii dále pomáhá?

V táboře, kde na jednom místě žije přibližně 15 000 obyvatel, chybí dostatečné hygienické zázemí. V důsledku toho trpí nejvíce děti a ženy. Společně s dobrovolníky zde proto mj. budujeme betonové latríny. Více o tom, jak CARE pomáhá, si přečtěte zde.

Pátá nejhladovější země světa pomáhá druhým 

Podle Globálního indexu hladu je Zambie pátou nejhladovější zemí na světě a 2/3 jejích obyvatel žijí v chudobě. Poslední dobou navíc země čelí problémům způsobeným nejnižšími dešťovými srážkami za posledních 43 let. Obyvatelé se musejí potýkat s ničivým suchem, výrazným poklesem produkce potravin a nedostatkem pitné vody. Navzdory tomu je Zambie útočištěm 80 000 lidí z okolních zemí. Více jak polovina jich pochází z DR Kongo.

Situace v DR Kongo 

V minulých letech DR Kongo zasáhl krvavý konflikt. Vyžádal si na 6 milionů obětí, které zemřely důsledkem bojů, nemocí a podvýživy. Ačkoliv země není již oficiálně ve válce, boje o enormní nerostné bohatství probíhají dál. Navíc zemi právě sužuje smrtící epidemie eboly. Česká média o tamní situaci informují nedostatečně.

Pomoc z České republiky 

Díky podpoře Ministerstva zahraničních věci České republiky a českých dárců pomáhá CARE Česká republika zlepšit životní podmínky a soběstačnost více než 12 000 obyvatel zambijského tábora Mantapala i hostitelské komunity. Do projektových aktivit CARE zapojuje místní i uprchlickou komunitu. Její členové se aktivně podílejí na zlepšení své životní situace, ale i na zlepšení životních podmínek svého okolí.

Česká republika pomáhá

I Vy můžete pomáhat spolu s CARE Česká republika lidem v nouzi. Pošlete Váš vánoční dar pomoci na www.balikypomoci.cz nebo přispějte na sbírkový účet  243 308 210 / 0300. Váš dar má cenu života! Děkujeme.

CARE Česká republika

Výběr článků

Načítám