Hlavní obsah

Bez plastu, bez skla i bez nového oblečení aneb Cirkulární ekonomika v praxi

Novinky, Veolia

Cirkulární ekonomika je v médiích často zmiňovaný pojem, řada lidí ale neví, co to vlastně je. Jednoduše řečeno se jedná o důslednou recyklaci a efektivní využití přírodních zdrojů od plastů až po oblečení. Státy napříč celou Evropou nově zvyšují své zelené ambice a jdou cirkulární ekonomice vstříc.

Foto: Veolia

Schema global

Článek

Plastové příbory, brčka, igelitky a kartony všeho druhu. Jednorázové obaly používáme v našem každodenním životě, obzvláště nyní během koronavirové pandemie. Podle Evropské komise ale představují 86 procent odpadu sebraného na plážích a tvoří téměř polovinu plastového odpadu nalezeného v oceánech. A jak se dá takový problém řešit?

Třeba v německém Mnichově přišla se zajímavým nápadem jedna menší asociace, která začala lepit na tamní podniky nálepky s nápisem „Einmal ohne, bitte“ (jednou bez, prosím). Označuje tak obchody, kde si mohou zákazníci přinést vlastní obaly na potraviny, a tak snižují zbytečnou produkci plastů.

Podobným směrem se vydávají i některé české firmy, které provozují podobný typ prodejen po celé České republice. Do takového obchodu si proto už dávno můžete zajít nejen v Praze, ale najdete ho třeba i v Ostravě, Frýdku-Místku nebo Třinci.

Bez opětovného využívání odpadu to nepůjde

Model cirkulární ekonomiky, někdy také nazývaný oběhové hospodářství, počítá s důsledným využíváním odpadů a přírodních zdrojů a jejich případným návratem znovu do oběhu. A co je vlastně cílem? Snížit produkci a více brát zřetel na cykly přírodních ekosystémů, na kterých jsme všichni zásadně závislí.

To na jedné straně znamená snižování odpadu, například díky kompostování biologicky rozložitelného odpadu. Anebo, pokud se jedná o transformovaný a biologicky nerozložitelný odpad, může být opětovně použit, repasován a nakonec recyklován.

Evropská komise přijala akční plán pro oběhové hospodářství už před nějakou dobou. Mimo jiné je součástí jednoho z hlavních bloků evropské Zelené dohody, konkrétně pak „nové evropské agendy pro udržitelný růst“. Nový akční plán se zaměřuje na procesy oběhového hospodářství a udržitelné spotřeby a usiluje o to, aby využívané zdroje zůstaly v hospodářství EU co nejdéle.

Není tedy překvapivé, že státy Evropské unie včetně České republiky iniciativu, kterou odsouhlasily, podporují. Akční plán ve své agendě zmiňuje například zajištění cirkulární ekonomiky pro lidi, regiony a města nebo snížení produkce odpadu.

Cirkulární… teplárenství?

S důrazem na využití obnovitelných zdrojů nemůžeme nezmínit celý obor energetiky, potažmo teplárenství. Energetický potenciál směsných komunálních odpadů je prokázaný a mohl by zčásti nahradit spalování uhlí. Firmy jsou připravené a zájem investovat i aktivně se připravit na budoucí cíle mají také města a obce. Výstupy ale musí být uplatnitelné na trhu, aby byly nové technologie ekonomicky smysluplné a firmy i obce neměly obavy pouštět se do moderních technologií. V České republice patří v tomto ohledu mezi průkopníky skupina Veolia.

Výběr článků

Načítám