Hlavní obsah

Autobazary otevřely. Na co si dát pozor?

Novinky, Cebia

Autobazary mohou opět od pondělí přivítat zákazníky přímo ve svých provozovnách. Prodej ojetých aut, který se v posledních týdnech odehrával jen v internetovém prostředí, se vrací do normálu a řada lidí, kterým online prodej nevyhovoval, se nyní začíná poohlížet po ojetině.

Očekává se, že vzroste počet aut se stočeným tachometrem

Článek

Trh ojetých automobilů už ale ani po otevření provozoven nebude stejný. Poslední týdny ho podle odborníků mohou ovlivnit minimálně na řadu měsíců. Jak?

Zavření provozoven a přesunutí prodejů pouze do online prostředí způsobilo autobazarům a prodejcům aut velké finanční ztráty, které teď potřebují dohnat. Na jednu stranu je to pro zákazníky dobrá zpráva v tom smyslu, že prodejci jsou příznivěji nakloněni vyjednávání o slevě, na druhou stranu někteří z nich nebudou chtít poskytnout slevu „zadarmo“. Očekává se, že vzroste počet aut se stočeným tachometrem, že se tachometry budou stáčet o více kilometrů a vozy se budou uměle omlazovat.

Podíl aut se stočeným tachometrem poroste!

„V dobách ekonomického útlumu či recese dochází k většímu výskytu nezákonných a nekalých praktik s ojetými auty. Prodejci se snaží zvýšit své zisky, což lze nejjednodušeji například stočením tachometru. Část z nich se také snaží vyjít vstříc klientům, kteří požadují určité stáří vozu, které však reálně nekoresponduje s cenou, kterou jsou ochotni zaplatit. Zhruba u pětiny aut pak dochází k neuvádění skutečného roku výroby,“ varuje Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která pomáhá motoristům bojovat proti nekalým praktikám na trhu ojetin už téměř 30 let. V posledním roce podíl prodávaných ojetých aut se stočeným tachometrem poklesl na 33 procent. Letos by se mohl jejich podíl vyšplhat zpět až ke 40 procentům.

Stočený tachometr lze včas poznat

Zjistěte si historii vozu včetně průběžně najetých kilometrů i případných havárií

Očekává se, že kvůli zhoršení finanční situace řady domácností budou mít zákazníci zájem zejména o ojeté vozy v cenovém rozpětí mezi 100 až 200 tisíci korunami. V každém případě by si však měli vůz prověřit, respektive zjistit si jeho historii včetně průběžně najetých kilometrů, případných havárií, skutečného roku výroby či skutečné výbavy. Všechny tyto informace lze získat z domova pomocí služby AUTOTRACER, a to zadáním VIN kódu vozidla na www.zkontrolujsiauto.cz. Díky této službě se navíc lze dozvědět, zda vozidlo není evidované jako odcizené, zda není zatížené leasingem či spotřebitelským úvěrem, jak bylo servisované, jaká je země původu, zda není předražené či za kolik bylo v minulosti inzerované.

Výběr článků

Načítám