Hlavní obsah

Jak znovu získat intimní rovnováhu

Novinky, Gyno-Povaryl

Slovo "vagína" pomalu přestáváme vyslovovat s ostychem - vždyť se objevuje v názvech knih a dokonce také jedné divadelní hry. A když už takto veřejně a bez uzardění přiznáváme existenci této nedílné části každého ženského těla, je třeba se bavit i o vaginálním čili poševním zdraví.

Článek

"V pochvě není a nemůže být sterilní prostředí," upozorňuje pražská gynekoložka MUDr. Alexandra Stará. "Křehkou rovnováhu mezi mikroorganismy v pochvě zajišťují především mléčné bakterie - lactobacily, jež udržují její kyselost. A toto kyselé prostředí zaručuje, že se nepřemnoží patogenní bakterie," dodává doktorka Stará. Existují však situace, při nichž je rovnováha prostředí v pochvě porušena a rozběhne se poševní infekce, nejčastěji kvasinkový zánět, neboli vaginální mykóza. K faktorům, které mohou podpořit její rozvoj patří: užívání antibiotik, onemocnění cukrovkou, těhotenství, hormonální substituční léčba, nesprávná intimní hygiena, poranění sliznice pochvy, nevhodné neprodyšné oblečení, na cukry bohatá dieta a samozřejmě také stres.

Pokud žena onemocní vaginální mykózou, jen těžko to přehlédne. Trápit ji totiž začnou svědění a pálení v intimních partiích, bolest při pohlavním styku i při močení. Může a nemusí se objevit abnormální poševní výtok, připomínající tvaroh. Lékař v tomto případě doporučí vhodný lék a postup léčby. Používání prostředků osobní intimní hygieny nebo různých "babských receptů" sice může nemocí způsobené obtíže zmírnit, ale nikdy vyléčit.

Pokud si je žena jistá, že se jedná o vaginální mykózu a zvláště v případech, kdy lékařská péče není okamžitě dostupná, může se velmi rychle zbavit nepříjemných příznaků použitím přípravku Gyno-Pevaryl. Gyno-Pevaryl je účinný lék proti vaginální mykóze, který lze volně zakoupit v lékárně a který léčí přímou příčinu onemocnění - infekci. Gyno-Pevaryl je k dispozici ve formě tří čípků, určených k zavedení do pochvy, ale existuje také varianta Gyno Pevaryl 150 COMBIPACK. Ten navíc obsahuje i léčebný krém k zevnímu použití a hodí se v případech, kdy onemocnění postihne kromě pochvy i zevní genitálie. Více informací o vaginální mykóze i o její léčbě lze najít na www.gyno-pevaryl.cz.

Tak jako u ostatních volně prodejných léků si pozorně přečtěte příbalovou informaci, ve které najdete všechny potřebné informace .Jestliže nepocítíte zlepšení nebo úplné odeznění obtíží během prvních tří dnů léčby, konzultujte další postup s gynekologem.

Výběr článků

Načítám