Hlavní obsah

Místo starého papíru vezl plastový odpad

Právo, miv
LANŽHOT

Dva kamióny, naložené podezřelým odpadem, zajistili ve středu policisté a celníci na hraničním přechodu dálnice D 2 u Lanžhota na Břeclavsku.

Článek

Policisté se při kontrole dokladů ptají řidičů na náklad. V případě dvou slovenských kamionů měli ve středu odpoledne pochybnosti o nákladu a proto přizvali celníky k důkladné kontrole. Jeden návěs obsahoval balíky starého textilu, druhý, u kterého řidič hovořil o nákladu starého papíru, měl na ložné ploše různé plasty. Celníci proto obě vozidla odstavili.

"V těchto případech zveme pracovníky České inspekce životního prostředí, aby rozhodli o dalším osudu zásilky. V případě pochybností má řidič možnost, doložit informace o nákladu, jinak máme pravomoc jej nevpustit na území České republiky," řekl mluvčí jihomoravských celníků Jaroslav Moravec.

V kamiónech byl použitý textil

"Není to odpad, je to textil, second hand, který vozíme k nám na roztřídění. V balících je textil, vytříděný podle druhů textilií," řekl Právu řidič jednoho kamiónu. Vozí jej z Francie na Slovensko na třídění a pak zase zpět. Jeho cesta prý rozhodně nebyla první a pokaždé složil materiál na francouzském území. "Já to chápu. Ale pak ať znovu zavedou nějaké dokumenty, které mi potvrdí na vjezdu a při odjezdu ze země, ať je jistota, že přes Čechy skutečně jen projíždím," dodal muž, který za volantem kamionu čekal na vyřízení případu.

Podobný případ řešili nedávno i policisté na hraničním přechodu Hatě na Znojemsku kam přijel slovenský kamión Volvo, který se jet přes naše území. Na ložné ploše měl popel, filtrační koláče a zbytky látek  s obsahem zinku. "Náklad směřoval z Rakouska do Francie. Policisté přizvali pracovníky České inspekce životního prostředí a po konzultaci s nimi dopravce s nákladem do země nevpustili," komentoval předchozí událost mluvčí brněnského ředitelství cizinecké a pohraniční policie Roman Pittner.

Související témata:

Výběr článků

Načítám