Hlavní obsah

O kráse a štěstí

Novinky, www.zdravcentra.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty tam jsou časy, kdy se za ideál ženské krásy považovala boubelka s buclatými tvářemi a celulitidou na sedacích partiích. Škoda. Po světě by chodilo více krásných a spokojených žen. Dnešní módní diktát dohání některé ženy k zoufalství při experimentování s různými dietami a hladověním, další část z nich pak přivádí do depresí z toho, že se jim hubnutí nedaří. A všechny svorně hledíme závistivě na ty, kterým byla "krása podle dnešních měřítek" dána do vínku. Ale není všechno zlato, co se třpytí. Leckdy je štíhlá linie vykoupena život ohrožujícími poruchami. Poruchami příjmu potravy.

Článek

Mentální anorexie

Kdyby vám někdo řekl, že máte zhubnout na polovinu své váhy, asi byste si řekli, že se pomátl. Přesto existují lidé, kteří v určitém okamžiku dospějí k názoru, že s jejich tělem to není v pořádku. Háček je v tom, že ve skutečnosti tlustí vůbec být nemusejí. V hlavě se jim ale usadí myšlenka, že tomu tak je. Jedná se o chybné vnímání proporcí vlastního těla. Tato porucha se nazývá mentální anorexie.

Mentální anorexií v naprosté většině případů trpí mladé dívky ve věku kolem patnácti let. Vyvolávajícím momentem, který rozpoutá nemoc, bývá něčí nevhodná poznámka či posměch týkající se váhy dívky. Jen to by však nestačilo. Na vzniku choroby se podílí další řada vlivů, jako je výchova, prostředí, móda, typ osobnosti. Předpokládají se také některé změny mozkových funkcí.

Charakteristikou onemocnění je strach z obezity, z přejídání, a touha po zhubnutí. Tomu je v životě pacientky podřízeno vše. Odmítání jídla, zneužívání projímadel, vyvolávání zvracení, to jsou běžně používané techniky. Zdravý člověk, který chce jen mírně zhubnout, cítí uspokojení, pokud se mu to podaří. U člověka trpícího mentální anorexií se tento pocit nedostaví. Strach z nadváhy trvá a hubnutí pokračuje.

Pacienti nezřídka ztratí až polovinu své původní hmotnosti. To pochopitelně nemůže zůstat bez odezvy v biologických pochodech organismu. Objevují se poruchy krevního tlaku, tělesné teploty, kůže je suchá, vrásčitá, vypadávají vlasy, vznikají otoky. Dívky přestávají menstruovat. Nakonec dochází ke kompletnímu rozvratu vnitřního prostředí. Nemoc může skončit i smrtelně. Tato nejhorší varianta se vyskytne až u desetiny případů. Jedná se v podstatě o smrt z hladu.

Co je to štěstí?

Muška jenom zlatá, chtělo by se říci ústy klasika. Ať už za štěstí považujeme cokoliv, mělo by platit všeho s mírou. Tak až vás po dobrém obědě napadne, jestli jste toho přeci jen nesnědli moc, a že s takovou nikdy nezhubnete, zkuste to hodit alespoň pro tentokrát za hlavu a usmívat se na svět třeba i s buclatými tvářemi. Kolem nás je naštěstí ještě mnoho přírodní krásy, která módě vůbec nepodléhá. Zkusme se inspirovat.

Sylvie Hájková Wagnerová

Více se o poruchách příjmu potravy a nejen o nich dočtete na www,zdravcentra.cz

Výběr článků

Načítám