Hlavní obsah

Antikoncepce 21. století: maximálně komfortní

Novinky, JednouTydne.cz

Hormonální antikoncepce je nejspolehlivější ze všech metod kontroly početí, které kdy lidstvo vymyslelo: při dodržení režimu užívání je účinnost antikoncepčních prášků i náplastí 99 %. Od dob, kdy si ženy vkládaly do dělohy hladké oblázky, aby zamezily oplodnění, a jako kondomy sloužila skutečná zvířecí střívka, je to obrovský pokrok, a zdálo by se, že současnou nabídkou více než čtyřiceti hormonálních antikoncepčních přípravků bylo dosaženo vrcholu.

Článek

Je to ale opravdu jen zdání, vývoj antikoncepce se ubírá dál. "Z nedávné zprávy agentury Reuters, která pojednávala o trendech v oblasti zdraví žen do roku 2008 vyplývá, že budoucnost hormonální antikoncepce již samozřejmě nespočívá ve zvyšování její účinnosti,  ale vývoj se ubírá směrem ke zvyšování komfortu uživatelek," říká pražská gynekoložka MUDr. Eva Mazánková. Antikoncepce 21.století je podle ní taková, u níž se například prodlouží interval užívání, minimalizují se chyby v užívání a přidají se další pozitivní účinky, jako je potlačení nežádoucích projevů spojených s menstruací.

Antikoncepční pilulka

Hormonální antikoncepce ve formě pilulek se vstřebávají zažívacím traktu, odkud se dostávají do jater, které hormony částečně metabolizují. Odtud se teprve dostávají do krevního systému.

Maximální komfort uživatelky antikoncepce znamená, že by jí měl být její přípravek "ušit na míru" stejně jako dobře padnoucí kostým. "Ženy si od užívání antikoncepce stále častěji slibují i něco víc, než jen kontrolu početí," prozrazuje doktorka Mazánková. Pacientky zajímají kromě nežádoucích také ty žádoucí vedlejší účinky antikoncepce. Pokud chce žena omezit svůj premenstruační stres, mít stabilní váhu, touží po zlepšení pleti a také po tom, aby užívání antikoncepčního přípravku nemělo podstatný vliv na její každodenní aktivity, může volit ze širokého portfolia současných hormonálních antikoncepčních přípravků

Antikoncepční náplast

Hormonální antikoncepce ve formě náplasti eliminuje průchod zažívacím systémem a primární zpracování v játrech. Přesné denní dávky se vstřebávají přímo do krve.

Pokud ženu navíc zajímá šetrnost antikoncepce k jejímu organismu a také hledá přípravek, který co nejvíce omezí možnost zapomínání užití, potom může po poradě s gynekologem zvolit místo pilulek i některou z jiných forem hormonální antikoncepce. Naprosto stejně jako pilulky například funguje antikoncepční náplast. Výhodou náplasťové formy však je, že se z ní účinné látky uvolňují postupně přes kůži a neprocházejí hned na počátku trávicím traktem, takže jsou méně zatěžována játra. Delší interval mezi jednotlivými aplikacemi antikoncepční náplasti také omezuje riziko zapomínání užití, a tím stoupá spolehlivost metody.

Více informací najdete na www,jednoutydne.cz.(www.jednoutydne.cz)

Výběr článků

Načítám