Hlavní obsah

Také vás pálí žáha?

Novinky, www.zdravcentra.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Subjektivní příznak pálení žáhy se vyskytuje poměrně často. Odborně se tomuto pocitu říká pyróza. Odhaduje se, že denně jej pocítí asi 10% dospělých. Během života se tato potíž objeví asi u 40 % populace. Přibližně 15% dospělých užívá léky volně prodejné v lékárnách, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale jenom malé procento postižených pálením žáhy jde k lékaři a nechá se vyšetřit.

Článek

Co je to pálení žáhy?

Jedná se o pálení za hrudní kostí zasahující někdy až do krku nebo do nadbřišku. Pálení žáhy se nejčastěji objevuje nebo zhoršuje po jídle, zejména tučném, kořeněném, sladkém, kynutém, po čokoládě, cibuli, česneku, mnohdy se stačí napít alkoholu (zvláště bílého vína), coly, čaje, džusu. Pálení se však někdy objevuje, aniž by mělo nějakou souvislost s jídlem či pitím. Přepadá člověka v poloze vleže, v noci ve spánku, nebo při předklonu. Někdy se ani nepodaří vysledovat, čím jsou potíže vyvolávány nebo zhoršovány.

Pálení žáhy má asi polovina žen v těhotenství, a je proto pokládáno téměř za fyziologické a ve většině případů se neléčí. Po porodu téměř vždy vymizí.

Čím je způsoben nepříjemný pocit pálení?

Pálení se objevuje, když se dostane žaludeční obsah do jícnu. Tento jev se odborně označuje jako reflux. K refluxu dochází i u zdravých jedinců, avšak jenom po velmi krátkou dobu a ne tak často. Je-li jícen po delší dobu a častěji vystaven působení žaludečního obsahu, hovoříme o patologickém refluxu a o refluxní nemoci jícnu.

Jaké jsou další příznaky reflexní nemoci jícnu?

Obtížné polykání, pocit uvíznutí sousta v jícnu, bolest při polykání, pocit cizího tělesa v krku, záchvatovité slinění, zatékání šťáv nebo jídla do úst, nucení na zvracení, zvracení, bolest na hrudi.

Další příznaky se týkají jiných orgánů než jícnu: astma, opakované záněty plic, záněty průdušek, dále chrapot, chronický kašel, noční kašel, zvýšený výskyt zubních kazů, pálení jazyka, poruchy srdečního rytmu, zápach z úst, opakované záněty středního ucha, bolesti uší, záněty hrtanu, opakované záněty horních cest dýchacích. V této souvislosti jedno důležité upozornění: u astmatiků se refluxní nemoc jícnu vyskytuje až v 80%.

Dietní opatření

  •  Vyvarovat se jídel tučných, sladkých a kynutých (čokoláda, buchty, koblihy, čerstvé pečivo, knedlíky).
  •  Omezit, či se vyvarovat syrového česneku, cibule a peprmintu.
  •  Z nápojů je nutné vynechat kávu (i bez kofeinu), alkohol, kolu, některé čaje (mátový čaj) a citrusové džusy. Vždy se lépe snášejí nápoje studené než teplé.
  •  Má-li pacient nadváhu, je třeba zařadit redukční dietu.

K obecné dietní zásadě patří i poučení o nepřejídání se a o snaze jíst málo, leč často. Vhodné je neuléhat po jídle, nejíst na noc a už vůbec ne v noci.

Výběr článků

Načítám