Hlavní obsah

Moudrost starého Egypta ukrytá v náplasti

Novinky, JednouTydne.cz

Polknutí pilulky nebo aplikace injekce jsou dnes nejčastějšími cestami, kterými se léčivo dostává do organismu, na paty však těmto metodám nesmlouvavě šlape forma náplasťová. Náplasti, z nichž se léky postupně uvolňují do organismu přes kůži, se těší takové oblibě, že se během pěti let odhaduje zdvojnásobení jejich obratu. Navíce lze očekávat, že ke stávajícím léčivým náplastím, přibude řada nových, například na léčbu kardiovaskulárních chorob, Parkinsonovy či Alzheimerovy nemoci.

Článek

Náplasti obsahující léčiva u nás nejsou úplnou novinkou. Vždyť jeden z posledních "náplasťových" léků - antikoncepční náplast - byl na český trh uveden již před dvěma lety. A sám nápad aplikovat léky přes kůži je starý málem jak lidstvo samo. "O tom, že kůže je schopna efektivně přijímat léčivé látky, věděli už ve starém Egyptě, kdy na léčení používali nejrůznější hojivé masti," říká Doc. RNDr. Pavel Doležal, CSc. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Přesto je transdermální (trans dermis = latinsky "přes kůži") podávání léčiv provázeno v lékařské i laické veřejnosti řadou nejasností, týkajících se například možnosti dávkování, mechanismu vstřebávání či strachu z odlepení.

Antikoncepční náplast

Hormonální antikoncepce ve formě náplasti eliminuje průchod zažívacím systémem a primární zpracování v játrech. Přesné denní dávky se vstřebávají přímo do krve.

"Výhody podání léků prostřednictvím náplasti spočívají především v šetrnosti vůči organismu, ve vyrovnané hladině účinné látky v organismu a v komfortu užití pro pacienty," vypočítává docent Doležal. Co to znamená konkrétně u antikoncepční náplasti? Díky speciální technologii výroby "vypouští" náplast po dobu celého týdne přesně určené množství účinné látky, takže hladiny hormonů v těle nekolísají.

Antikoncepční pilulka

Hormonální antikoncepce ve formě pilulek se vstřebávají zažívacím traktu, odkud se dostávají do jater, které hormony částečně metabolizují. Odtud se teprve dostávají do krevního systému.

Ústy podávané léky procházejí zažívacím traktem, kde se vstřebávají, pak se dostávají do jater, v nichž jsou metabolizovány, a teprve potom jsou "propuštěny" do dalšího cévního oběhu. Naopak účinné látky z náplasti obcházejí zažívací trakt a jsou ušetřeny vlivů kyselosti žaludku, různých enzymů a mikrobiálního osídlení ve střevě a také jsou chráněny před nežádoucí metabolizací v játrech.

Aplikace léčiva v náplasti má výhody i pro všechny zapomnětlivé pacienty. Delší intervaly mezi aplikacemi náplastí významně snižují riziko zapomínání.

A zmíněný strach z odlepování? Náplasti jsou vyrobeny tak, aby přilepené odolaly všem běžným aktivitám. Při testování přilnavosti náplastí je pacienti vystavují i nejrůznějším formám zátěže (např. pobyt v sauně, sprchování, koupání, fyzická aktivita, fitness apod.). Přesto se náplast odlepí částečně nebo úplně jen u malého procenta pacientů.

Více informací najdete na www,jednoutydne.cz. (www.jednoutydne.cz)

Výběr článků

Načítám