Hlavní obsah

Se šesti "O" se vyhnete OO

Novinky, Janssen-Cilag s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdninoví cestovatelé, kteří dodržují zásadu šesti "O", mají větší šanci, že nebudou muset část své dovolené nuceně strávit na OO, neboli na WC s obávaným cestovatelským průjmem.

Článek

Šest cenných rad, začínajících na "O", zní: obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt a ovařit.

"Znamená to, že by turisté v exotických zemích měli vodu na pití, ale i na čištění zubů a mytí potravin kupovat pouze balenou v originálních obalech, měli by se vyhnout ledu v nápojích, zmrzlině a nedostatečně tepelně zpracovaným jídlům," vypočítává gastroenterolog MUDr. Petr Mareček z berounské polikliniky Medicentrum. "Dobré je nekupovat potraviny na ulici, jíst ovoce, které se dá oloupat. Samozřejmostí je vyhýbat se koupání a mytí v neznámých vodách i kontaktu se zvířaty."

Ani sebeopatrnějšímu cestovateli, stravujícímu se jen v luxusním hotelu, se však střevní potíže nemusí vyhnout. Specifické mikroby a viry, na které je místní obyvatelstvo adaptováno a žádné problémy jim nepůsobí, snadno rozhodí rovnováhu střevní mikroflóry cizinců. A nejběžnějším výsledkem náhlé nerovnováhy ve střevě je průjem. Postihuje až 60 % turistů v Egyptě, 40 % v Tunisu a například 15 - 20 % rekreantů na Kanárských ostrovech, Korfu, Mallorce či španělské Costa Bravě. Proto se vyplatí nejen znát zásady bezpečného chování, ale také disponovat dobře vybavenou cestovní lékárničkou, ve které by neměl chybět účinný lék na průjem.

 Když vás potká akutní průjem, tedy časté vyprazdňování řídké stolice nebo více než tři řídké stolice za den, nepropadejte panice. Většina těchto průjmů odezní do dvou až tří dnů a dá se zvládnout vhodnou samoléčbou. "Kromě doplnění tekutin se při průjmu podávají symptomatické léky, tlumící jeho projevy. Vhodným léčivem je loperamid, který je společně s látkou simetikon obsažen v preparátu Imodium Plus," zdůrazňuje doktor Mareček.

Loperamid upravuje zrychlenou střevní peristaltiku, snižuje vylučování, a tedy ztráty tekutiny z organismu do střeva, a zvyšuje napětí řitního svěrače. Simetikon zase dokáže usnadnit odchod plynů ze střeva. Po podání Imodia Plus se tedy sníží počet a objem stolic, utlumí se urgentní nutkání na stolici, omezí se plynatost a odstraní se břišní dyskomfort. Předností léku, podávaného v příjemné formě žvýkacích tablet, je i to, že jeho účinky nastupují bezprostředně po užití léčiva.

Pozor ale na komplikovaný průjem, který trvá déle než tři dny, k němuž se přidává horečka, zvracení nebo dokonce krev či hlen ve stolici. V této chvíli již patří léčba do rukou lékařů!

Výběr článků

Načítám