Hlavní obsah

Začaly jarní prázdniny, na hory vyrazí jen 38 procent Čechů

Komerční článek

České představy o jarních prázdninách jsou bohužel mnohem pestřejší než realita. Podle průzkumu pro portál Sport v okolí totiž zůstane téměř 48 procent českých rodičů o jarních prázdninách s dětmi doma. Častým důvodem je nedostatek dovolené či financí. Není se čemu divit, rodinný týden na horách vyjde draho.

Foto: Sazka a.s.

Začaly jarní prázdniny, na hory vyrazí jen 38 procent Čechů

Článek

Za jarní prázdniny nejvíce utrácí Pražáci a lidé z větších měst. Téměř 30 procent rodičů vyrazí s dětmi na české hory, necelých 9 procent dotazovaných pojede na hory do ciziny. Podle svých zkušeností plánují rodiče za týden prázdnin na českých horách společně utratit mezi 15 až 20 tisíci korunami. Za hory v zahraničí se ta plánovaná částka nejčastěji pohybuje mezi 20 až 25 tisíci korun.

V létě mají děti volno dva měsíce v kuse, kdy se o ně rodiče musí postarat, i přes plné pracovní nasazení. Někteří řeší nedostatek dovolené střídáním se. Někam jedou děti jen s matkou, jinam s otcem. O jarních prázdninách proto 10 procent rodičů využívá i možnosti svěřit děti prarodičům.

Vybrat vhodnou lokalitu na prázdniny, abyste pořád nejezdili na stejné místo, může být oříšek. Kde hledá inspiraci, poradila olympijská vítězka a čtyřnásobná matka Kateřina Emmons: „Nejvíce nám jako rodičům pomáhá, když nemusíme zdlouhavě hledat. Na stránkách www.sportvokoli.cz je vše kolem sportování pěkně pohromadě. Ať už jsme kdekoliv po ČR, můžeme se podívat, co se v blízkosti děje.“

Co se týče sportování na horách, 78 procent rodičů učí děti na lyžích. Na snowboardu děti učí už jen 8 procent rodičů a procházky či jiné aktivity upřednostňuje 14 procent dotazovaných. Výbavu na sjezdové sporty rodiče, zejména na Moravě, více kupují, než půjčují. Jinak je to ovšem u Pražáků, kteří dětem lyže a snowboardy raději zapůjčí.

Průzkum pro Sport v okolí byl proveden v lednu 2019 na vzorku 525 rodičů žijících v ČR.

Výběr článků

Načítám