Hlavní obsah

Rýma a nachlazení za volant nepatří. Působí stejně jako alkohol

Novinky, GSK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řídíte, i když máte rýmu nebo jste nachlazení? Ohrožujete sebe, ale i ostatní.

Foto: GSK

Otrivin

Článek

Netřeba zmiňovat, že abychom mohli usednout za volant, nesmíme být pod vlivem žádných návykových látek. Alkohol a drogy za volant nepatří. To ví zkušený řidič, čerstvý absolvent autoškoly i děti. Ale kdo z nás si uvědomí, že naše smysly mohou být stejně ovlivněny rýmou nebo nachlazením?

Tématu se blíže věnovali britští vědci, kteří porovnávali reakce zdravých a nemocných řidičů na dopravním simulátoru. Jejich studie ukázala, že řidiči, kteří ovládali automobil se silným nachlazením, měli až o 10 % pomalejší reakce, než tomu bylo u zdravých osob. Slzení očí, ucpaný nos, pocit tlaku v hlavě nebo bolest v krku způsobily, že schopnost reakce na nenadálé situace na silnici se u nich snížila na polovinu.

Jako po dvojité whisky…

Takto opožděné reakce odpovídají přibližně tomu, jako kdyby si řidič dal před jízdou pořádnou dávku alkoholu, například dvojitou whisky. Teď však buďte sami k sobě upřímní: Zabránila by vám vyrazit do provozu „obyčejná“ chřipka? Výzkumníci mj. zjistili, že u řidiče pod vlivem takové nemoci se prodlužuje brzdná dráha v běžném městském provozu (cca 50 km/h) přibližně o 1 metr. A právě taková vzdálenost pak může být rozhodující například při kontaktu s osobou na přechodu.

otrivin

Více informací zde: www.otrivin.cz/coldcar

Pokud jste nemocní a není jiná alternativa, měli byste se pokusit na řízení alespoň co nejlépe připravit. Ulevit od bolesti vám pomůžou různé horké nápoje dostupné v lékárně a na ucpaný nos nosní kapky nebo spreje, například značky Otrivin. Ten rychle uvolní ucpaný nos a ulehčí dýchaní. Přípravky Otrivin snižují nadměrné překrvení nosní sliznice. I taková maličkost jako nosní sprej může pomoci předejít dopravní nehodě!

Foto: GSK

Otrivin

Výběr článků

Načítám