Hlavní obsah

Seiser Alm/Alpe di Siusi: jedinečná horská louka slaví 80 lyžařských let

Komerční článek

Náhorní plošina Seiser Alm je v divadle skalnatých vrcholů Dolomit oázou klidu, pohody a jakoby nekonečného prostoru. Většinou mírné, vzájemně propletené sjezdovky jsou mimořádně přívětivé k dětem a méně zdatným lyžařům.

Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Prázdninový region Seiser Alm, klidná horská louka obklopená divokými vrcholy Dolomit, je ideálním místem pro zimní dovolenou s dětmi.

Článek

Spolu se sousedním údolím Val Gardena, kde platí společný skipas, nabízí Seiser Alm lyžařské vyžití na 175 km sjezdovek pro všechny lyžaře, od začátečníků až po experty.

Moderní rodinný areál s nostalgickými vzpomínkami

Turismus v prázdninovém regionu Seiser Alm začal rozkvétat s rozvojem horolezectví a moderního alpinismu na začátku 20. století. Už v té době zde byly položeny základy lyžařské infrastruktury, vždyť první lanovka Slittovia Joch-Panorama tu začala jezdit už v zimě 1938/39. Dnes je Seiser Alm jedničkou zejména díky infrastruktuře sloužící těm úplně nejmenším lyžařům – od výukových parků až po dětem přizpůsobené lanovky. To pak završují i velice příznivé přírodní podmínky – nadmořská výška a východozápadní pozice tratí zajišťuje nadstandardní trvanlivost sněhu.

Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

V nadcházející sezóně slaví lyžařský areál Seiser Alm 80. jubileum, které doprovodí i řada událostí – těmi budou třeba nostalgická lyžařská show nebo závody v retro stylu s názvem Internationales Nostalgie Gaudi Rennen (Mezinárodní nostalgické zábavné závody).

Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Malebné chaloupky

A právě v prázdninovém regionu Seiser Alm mají horské chaty až kouzelně pitoreskní podobu – jsou nazývané Schwaige a působí spíš jako rodinná chalupa po babičce. Snad každý chatař touží pochlubit se svým receptem na některý z tradičních pokrmů, mnohdy složených z produktů zdejších luk, lesů a strání. Polévkové knedlíčky, telecí se smaženými brambory nebo sladké palačinky, to vše je připraveno z masa, vejec, mléka a dalších přísad přibyvších do kuchyně z okolních farem.

Foto: Seiser Alm Marketing/Marco Bonatta

Slunce po celou zimu

K neobyčejnému klidu Seiser Almu přispívá i zákaz vjezdu aut a samozřejmě klima – díky mírným nezastíněným svahům si tu můžete užívat sluníčka i ve vrcholu zimy, sněhová jistota je přitom zaručena. A prázdninový region Seiser Alm vás bude těšit svými slunečními paprsky ještě dlouho po tom, co se vrátíte domů. Je to totiž jedno z nejpůsobivějších míst Dolomit.

Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Výběr článků

Načítám