Hlavní obsah

Čtyři největší mýty o medu

Novinky, MEDOKOMERC s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je tu a s ním i podzimní nachlazení a virózy. Většina z nás při léčbě prvních náznaků rýmy sáhne po zázvorovém čaji s medem, ale možná už jste slyšeli, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. O medu koluje řada mýtů. Víte, jak to s ním opravdu je?

Foto: MEDOKOMERC s.r.o.

Nejlepší pomocník při boji s nachlazením.

Článek

1. Zkrystalizovaný med už není kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí Milan Špaček, bývalý včelař a současný jednatel společnosti Medokomerc.

2. Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete pak med buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med pastovat. Toho dosáhnete tak, že med přendáte do větší nádoby a po dobu několika dnů ho pravidelně, cca 3x denně, zamícháte nerezovou lžičkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým. Pokud je to pro vás moc pracné, můžete si koupit rovnou pastovaný med od Medokomerc.

3. Med se nemůže zkazit

Vysoká trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem cukru, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy např. Medokomerc, které prošly přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.

4. Med v horkém čaji ztrácí vitamíny

Běžně připravený čaj má teplotu 80–90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek.

Foto: MEDOKOMERC s.r.o.

Vyzkoušejte pastovaný med od Medokomerc.

Výběr článků

Načítám